Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stöd till skolor som har det tufft

Kvartetten lägger 47 miljoner kronor på riktat stöd till bland annat skolorna med de tuffaste utmaningarna, för en mer likvärdig skola.

Skolpolitiker. Fredrik Franzén (L) och Olle Johansson (S) talar om riktade insatser för en mer likvärdig skola.

Skolpolitiker. Fredrik Franzén (L) och Olle Johansson (S) talar om riktade insatser för en mer likvärdig skola.

Foto: Susanna Beskow Norgren

UTBILDNING2016-12-13 15:00

På tisdagen presenterade Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden, och Fredrik Franzén (L), vice ordförande, inriktningen för utbildningsnämndens budget för 2017.

Pisa-rapporten visar att svensk utbildning är på rätt väg, men att likvärdigheten mellan skolor minskat.

– Det är en av de största utmaningarna vi har framför oss, inte minst här i Norrköping där vi har sett precis samma trend, att skolorna skiljer sig åt allt mer i vilka resultat man levererar. Vi såg det förra året, och redan då började vi avsätta pengar för att stärka de skolorna som har störst utmaningar, säger Olle Johansson och talar om Gustaf Adolf, Matteus, Borgsmo och Klingsborg.

– Vi kommer också att titta på Navestad och Hagaskolan, säger Johansson och nämner också Klockaretorpsskolan och Tamburinen.

– Generellt har vi ett högt kostnadstryck på skolan, säger Olle Johansson och talar om paviljonger och andra lokallösningar som ökar kostnaderna, och många nya elever med behov av stöd.

– Vi vet också att fullmäktige tagit beslut om effektiviseringar, som ligger under kommunstyrelsen, som också kommer att komma upp.

– Det gäller att vi hela tiden tittar på att bli bättre i det vi gör.

Tio miljoner kronor går till tidiga insatser, som NP-resurscenter, för ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, ett projekt som nu permanentats, utökning av den uppsökande verksamheten alla barn i skolan, för att öka skolnärvaron, läsutveckling, och insatser riktade mot familjer med små barn.

Och tio miljoner går till kommunala och fristående förskolor, riktat mot de barn som har långa tillsynstider, för personalförstärkning.

Av 27 miljoner till bättre skolresultat går sex miljoner till att stärka elever på gymnasiet som har låga meritpoäng.

Resursfördelningsmodellen för gymnasieprogrammen ändras från att man tittat på vad skolan kostat tidigare till att jämföra med åtta jämnstora kommuner och riksprislistan. Norrköping fortsätter att ligga lägre, men modellen blir tydligare mot friskolorna. Den nya modellen kommer enligt Fredrik Franzén att gynna yrkesprogram, där Norrköping tidigare lagt mindre pengar i förhållande till övriga Sverige. Modellen gynnar Eber, medan skolor med teoretiska program, som De Geer, Kungsgård och Haga, får lite mindre.

Fakta

Utbildningsnämndens budget för 2017 omsluter 3,4 miljarder kronor, cirka 4 000 anställda och 30 000 elever.

Mycket av det som nu genomförs i Norrköping har sin grund i förslag från den expertgrupp som tittat på vad som behövs i stan.

Tio miljoner kronor går till tidiga insatser, tio miljoner till tillgänglig förskola och 27 miljoner till förbättrade skolresultat i grund- och gymnasieskola, förstärkning av redan påbörjade åtgärder.

En miljon kronor läggs på fritidsgårdsverksamheten, och sex miljoner går till tvålärarsystemet på Gustaf Adolf och Matteus.

En samordnare för nyanlända har anställts, sedan ett halvår tillbaka.

Drygt 6 miljoner kronor går till insatser på skolor med låga resultat, utifrån en handlingsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om