"Vi fortsätter lägga grunden för att återintegrera de ockuperade ukrainska territorierna genom politiska och diplomatiska medel", twittrade Ukrainas president Petro Porosjenko efter torsdagens omröstning som avgjordes med siffrorna 280–36.

Beskedet har väckt stor vrede i Moskva där man betraktar det som en förberedelse för en ny fas i konflikten.

"Det går inte att betrakta detta som något annat än en förberedelse för ett nytt krig", skriver det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Den till synes symboliska förändringen i krigets status kan ses mot bakgrund av att det är mindre än en månad sedan som USA gav grönt ljus för leveranser av pansarvärnsrobotar till Ukraina.

De kraftfulla vapnen väntas inte nå Ukraina än på några månader, men Ryssland har redan anklagat Washington för att underblåsa krigshandlingar. I torsdagen uttalande från ryska utrikesdepartementet tas även vapenleveranserna från USA upp och man skriver att det inte går att "undgå att notera att antagandet av denna lag sammanfaller anmärkningsvärt väl med tillkännagivandet i Washington att USA är berett att förse Kiev med dödliga vapen".