Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tjugofemårig tvist om båtplatser

Bedrägeri, säger en av de boende i Tyrislöt. Kommunen och samfälligheten har under många år tvistat om rättigheterna till en vinterhamn.

TYRISLÖT2011-12-06 05:48

I mitten av 80-talet byggde Söderköpings kommun ut hamnen vid Tyrislöt. För att detta skulle vara möjligt upplät samfälligheten, bestående av ett antal boende i Tyrislöt, mark på 308 kvadratmeter. Marken har tillhört fastighetsägarna och samfälligheten sedan laga skifte trädde i kraft i mitten av 1800-talet. Marken var avsedd för en så kallad vinterhamn, där isen var öppen och fisk tillgängligt, men även för iläggning och upptagning av båtar samt förvaring av båtar, enligt fastighetsägarna.

Brutna löften

För att upplåta marken fick fastighetsägarna ett löfte om nya båtplatser. Men kommunen säger att det inte är någon rättighet och att sådana dokument inte finns.

Magnus Kalén bosatt i Tyrislöt, är upprörd över hur ärendet handlagts och har under årens lopp ett flertal gånger kontaktat kommunen.

- Det här har tillhört samfälligheten sedan 1800-talet. 1985 fick vi förfrågan om vi var villiga att släppa marken vid hamnen. Vi var skeptiska och gick med på det, men vi fick skriftligt på att få motsvarande mark på kommunens mark. Vi var blåögda som gick med på det innan vi fick mark. Än idag har vi inte fått någon ersättningsmark.

Folkbladet har tagit del av ett dokument där ny mark och båtplatser utlovas, undertecknat kommunstyrelsens tidigare ordförande Bengt Almqvist.

Förslag till regeringsrätten

Det fanns ett förslag på ny mark för cirka tio år sedan, men detta överklagades av de boende i närheten. Ärendet gick ända upp till regeringsrätten.

- Sedan dess har det inte hänt mycket. Jag var uppe hos Per Sandler (samhällsbyggnadschef) 2008, men han återkom aldrig, säger Kalén. Men för cirka två månader sedan fick jag ett samtal från en konsult som gör en utredning. Kommunen vill göra det lätt för sig, istället för mark får vi en summa pengar, ett par tusen. Men de flesta är inte intresserade av att få den inlöst. Det finns mark, men det är inte prioriterat, det ligger längst ned på skalan. Vi har inget emot den nya hamnen, den är fin och bra, men vi har inte fått det vi har rätt till. Det här är bedrägeri tycker vi.

Fler upprörda

- Nu vill de lösa ut oss för en liten summa. Men vi har skrivit ett svar där vi begär en plats i hamnen, säger Bjarne Karlsson, fastighetsägare i trakten.

Bjarne Karlsson äger fastigheter och menar att om han vill sälja ett hus är det bra om det finns en båtplats till, som han menar är hans rättighet. Ett par gånger har han gjort påtryckningar på kommunen, utan resultat.

- Sjövägen är den som går snabbast. Det är en naturlig del att ha en plats där. Och så försvinner det bara. Det är dåligt, jag har väl inget förtroende för de längre (kommunen, red.anm.), säger han. De bara skjuter det på framtiden, de kör den stilen att man ska tröttna på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om