Så mycket bättre (TV4) var tillbaka i lördags med en ny säsong. Årets artister är Agnes, Ulf Dageby, Titiyo, Lill Lindfors, Ebbot Lundberg, Ken Ring och Bo Kasper Sundström. Mixen är den samma som tidigare år, några legendarer, någon idol-vinnare, någon hiphoppare och några kreddiga men kanske lite bortglömda artister. Jag hoppas att årets skörd bjuder på sig själva lite mer än till exempel Tomas Ledin gjorde häromåret.
I tisdags var det premiär för Montazamis med vänner (TV3). Familjen hyr ett sommarhus (eller skapligt lyxig villa i alla fall) i Skåne och får i varje avsnitt besök av två svenska kändisar. Lite kul idé är det eftersom barnen Montazami inte har en aning om vad pudelrock är eller vem som är känd i Sverige och inte. I första programmet var det Kicken och Kikki som var gäster. Det var sannerligen ett omaka par. Kicken gav ett osäkert intryck, ville inte riktigt prata engelska och trodde sig veta bäst vid grillen medan Kikki kändes som vilken svensk tant som helst. Höjdpunkterna i programmet tyckte jag inte var kändisarnas besök utan hur Montazamibarnen för första gången ska ut och cykla i trafik och hur att gå på Ica är ett äventyr för dem. Deras förhållande till Sverige tycker jag är jätteintressant. De förstår en del svenska och har sina svenska favoritgodisar men vet egentligen ganska lite om den svenska kulturen. Jag ser fram emot kulturkrockar av det subtila slaget!
På lördag är det tre tv-händelser värda att notera. Dels satsar SVT på något som de kallar Årets danskväll. Det betyder att de visar kortfilm, dokumentär och två olika uppsättningar av Svansjön. Dels har SVT premiär på Settman på plats. Det är en familjeunderhållning där publiken ska stå i centrum. Gästerna i premiärprogrammet är artisten Sanna Nielsen och skådespelaren och programledaren Johan Petersson. Medverkar i varje program gör den svensk-nyazeländske ståuppkomikern Al Pitcher. Man kan väl säga att han har Norrköpingskoppling eftersom hans fru är från Vikbolandet och paret Pitcher faktiskt gifte sig i Östra Husby.
Den tredje grejen är det faktiskt också SVT som står för, det är säsongspremiär på Downton Abbey. Nu är året 1922 och inledningen är lite seg eftersom Mary fortfarande sörjer Matthew men snart är allt sig likt igen med friare, intriger i köket och världspolitik som påverkar livet även på ett lantgods.
Downton Abbey är en del i en större trend som jag tycker att man kan se och det är nostalgi-tv:n. Downton Abbey är visserligen i början på seklet och de serier som främst fångar upp trenden utspelar sig mer på 50- och 60-talen men gemensamt för dem är att de gärna skildrar kvinnans roll. I Downton Abbey talas det en hel del om vad som är passande och inte för kvinnor, driva ett gods? Dejta en frånskild man? Arbeta om man inte behöver? I Masters of Sex, Mad men och brittiska Breathless handlar många av konflikterna om kvinnorna på arbetsmarknaden och om kvinnors frigörelse. Hemmafruar skildras som understimulerade, bortskämda och lite obildade. Då gäller det att komma ihåg att draman säger mer om den tid de är producerade i än den tid de skildrar.
Veckans missa inte: Dokumentären Patent 986 - en dokumentär om det tekniska snillet Håkan Lans på SVT i kväll.