Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vaktbolag – en tillfällig lösning

Vaktbolag tjänar pengar på människors rädsla och ju räddare befolkning desto mer jobb och pengar till vaktbolagen. Eller?

Samarbete. Johan Lager, vd Larmassistans anser inte att ordningsvakter ska ta över polisens jobb, men att använda ordningsvakter tillfälligt kan öka säkerheten i samhället.

Samarbete. Johan Lager, vd Larmassistans anser inte att ordningsvakter ska ta över polisens jobb, men att använda ordningsvakter tillfälligt kan öka säkerheten i samhället.

Foto: Åsa Hanell

TRYGGHET2018-04-05 08:00

– Jag vill inte att medborgarna ska vara rädda, men jag vill ju tjäna pengar, säger Johan Lager, bevakningschef på Larmassistans Östergötland.

Han jobbade själv som ordningsvakt innan han startade eget, sedan årsskiftet 2009-2010 har han varit vd för Larmassistans Östergötland. Nu har han 23 heltidsanställda och drygt 70 timanställda ordningsvakter.

– Ordningsvakter ska inte ta över polisens jobb, vi som vaktbolag är inte en långsiktig lösning utan en snabb och tillfällig lösning.

– Som när man tappade kontrollen i Klockaretorpet och polisen inte hade tillräckligt med egna resurser för att göra området tryggt, säger Johan Lager.

Samtidigt tycker han det är lite märkligt att man först betalar skatt för att polisen ska trygga säkerheten, men när resurserna inte finns då går ännu mer skattepengar till trygghetsskapande, fast då till privata företag.

Det var så det blev i till exempel Klockaretorpet för två år sedan. Unga kriminella tog över stadsdelen och det hände att "vanligt" folk inte vågade gå till sina bilar eller till affären.

– Folk kunde ringa och säga att det står 15 personer i svarta kläder utanför affären eller på parkeringen vid min bil.

Tillsammans med Hyresbostäder bestämde vaktbolaget hur de på bästa sätt skulle samarbeta med andra aktörer i området för att skapa ett tryggt bostadsområde, där narkotika inte såldes rakt framför ögonen och där våldet fick ett slut. Att Klockaretorpet var ett utsatt område betydde i praktiken att polisen skulle åka dit om de inte hade något annat att göra.

De fanns inte på plats tillräckligt ofta för att skapa kontakt och få förtroende bland invånarna. Det gjorde istället Johan Lager och hans anställda.

De var från två till tolv ordningsvakter per pass i bostadsområdet och till sist lyckades de komma så pass nära ungdomarna att de nådde fram.

– Alla har inte en vuxen att ens prata med, men det tog tid för oss att dels få kontakt med ungdomarna, dels att få respekt, säger Johan Lager.

För det gick faktiskt så långt att när vakterna försökte trygga område,t så att exempelvis räddningstjänsten skulle kunna åka in och släcka bilbränder utan att få stenar kastade mot sig, eller när ungdomarna fyllde på med folk för att fritt kunna fortsätta sälja knark och få bort ordningsvakterna, så låste de in sig och larmade polis.

– Vi var tvungna att dra på överfallslarmet till slut, men det blev bättre. Vi använde oss av Gopro-kamerorna och om stämningen blev hotfull så sa vi till att nu slår vi på kamerorna om du inte lugnar ner dig. Många gånger gjorde de det. Nu är det ett helt annat läge i Klockaretorpet. Det är lugnt, folk vågar sig ut och det har gjorts massor med utemiljön också så att det inte är lika lätt att "gömma" sig, säger Johan Lager.

Det bästa med jobb som det i Klockaretorpet är enligt Johan Lager ungdomar som vänder, som kanske är på väg att ta klivet in i kriminaliteten men som tack vare att de kunnat prata med en vuxen valt att vara lagliga.

Själv har han aldrig velat bli polis.

– Vi har ett jättebra samarbete med polisen, vi hämtar bland annat ut Rakel (kommunikationsutrustning), som är ett pågående test, inför varje pass så att vi har direktlinje till RLC, polisens regionledningscentral. Men arbetsvillkor och lön gör nog att många med mig väljer att fortsätta jobba som ordningsvakt, säger Johan Lager.

Gopro-kameror

Användandet av kroppskameror inom polisen regleras av polisdatalagen och personuppgiftslagen.

För att ha en kamera monterad på kroppen krävs inget tillstånd men polisen har inte rätt att filma om det inte finns ett polisiärt syfte.

För en kamera som är fast monterad i till exempel ett fordon krävs tillstånd i enlighet med kameraövervakningslagen.

Källa: Datainspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om