Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dyrare vatten för trångbodda

Den tilltagande trångboddheten i vissa stadsdelar anges som skäl för att hyresgästerna ska betala varm- och kallvattnet individuellt.

Det blir allt vanligare med individuell mätning och betalning av vattenförbrukning i hyresrätter.

Det blir allt vanligare med individuell mätning och betalning av vattenförbrukning i hyresrätter.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / TT

Trångboddhet2018-10-03 20:00

Individuell mätning och betalning av vattenförbrukningen blir allt vanligare även i hyresrätter i Norrköping. Bakom utvecklingen står bland annat EU: s kommande energieffektiviseringsdirektiv, där det kommer att finnas krav på att man inför individuell vattenmätning i nyproduktion. Den tilltagande trångboddheten i vissa stadsdelar anges också som skäl för att hyresgästerna ska betala varm- och kallvattnet individuellt. Lars Löfgren är marknadschef på det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping.

– Vi räknar ju med en viss vattenförbrukning i en tvåa, en högre förbrukning i en trea, och ännu mer i en fyra och så vidare. Den beräkningen bygger på att det bor fler personer i större lägenheter. I samband med nyproduktion och renoveringar så installerar vi mätare i lägenheterna och tar betalt för vattnet separat. Sådana finns bland annat i Ljura och i Ringdansen, sa Löfgren till Folkbladet på onsdagseftermiddagen.

Sveriges Television sände nyligen ett reportage från stadsdelen Brandkärr i Nyköping där den individuella vattenmätningen orsakat konflikter. SVT intervjuade bland andra Abdi Hussein som bor med sin fru och fem barn i en lägenhet på 70 kvadratmeter. Efter att vattenmätarna installerats fick han 800 kronor extra i vattenräkning, säger Abdi Hussein till SVT.

– Jag blev chockad, men jag är inte ensam. Det var många som fick sådana räkningar, sa Hussein.

I samma reportage säger Anab Jilio som är boende på Brandkärr i Nyköping att "hon tror att de boende i området missgynnas eftersom många är invandrare."

– De lyssnar inte på oss, kanske är det för att vi inte pratar bra svenska, sa hon till SVT.

Lars Löfgren på Hyresbostäder säger sig inte ha mött några sådana reaktioner i Norrköping.

– Vi räknar med ungefär 300 kronor per månad för vattnet i en trerumslägenhet. Men det klart att är det sju personer i en tvåa som duschar och använder vatten i övrigt så blir ju avgifterna därefter, sa Lars Löfgren.

Enligt SVT: s reportage från Nyköping är det trångboddheten som är problemet för Brandkärrsborna: "2003 bodde det 3 576 personer här, 2017 hade befolkningen växt till 4 540 personer. Det utan att några nya bostäder byggts. I flera fall bor fem personer i en etta eller sju personer i tvåa", skriver SVT på sin hemsida i anslutning till reportaget.

Även Hyresbostäder och Norrköpings kommun har uppmärksammat trångboddhetens problem och konsekvenser.

Hyresbostäders vd Gunnar Boqvist intervjuades i Folkbladet i samband med att de allmännyttiga bostadsföretagens organisations SABO presenterat ett antal förslag för att komma tillrätta med trångboddheten. Boqvist sa då (19 maj 2018) att en av de viktigaste åtgärderna för Hyresbostäder var att "begränsa antalet boende per lägenhet."

– Vi ska försökta styra upp det här så att man redan när man skriver kontraktet förstår att en trerummare är det ett begränsat antal människor som kan bo i, sa Boqvist.

Kommunfullmäktige i Norrköping har (27/8 2018) fattat beslut om att sätta in åtgärder för att dämpa överbefolkningen i vissa stadsdelars hyresrätter. I en rapport som föregick beslutet bedömdes att det bodde ungefär sex procent fler människor än vad som lägenheterna var avsedda för.

Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren ser individuell vattenmätning som ett tämligen okontroversiellt sätt att hushålla med naturresurser.

– Det är ett rättvist sätt att betala för konsumtionen som jag ser det, sa Lars Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om