Trots att trafikförändringarna i landsbygdstrafiken drog i gång den 20 juni är det först nu som Östgötatrafiken kan teckna ordinarie avtal med bussbolagen som fått i uppdrag att köra på linjerna.
Orsaken: ett överklagande från ett bussbolag som valts bort i processen.
– Vi hade en ganska stor trafikstart nu, av nya trafikavtal, framför allt av landsortstrafiken i Östergötland. Vi gjorde en upphandling under 2015, och beslutade hur vi skulle fördela dem enligt lagar och regler, förra året, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef vid Östgötatrafiken.
Då kom överklagandet. Först nu, efter tio månader, är processerna med överprövningar, först i förvaltningsrätten och därefter i kammarrätten, avslutade.
Östgötatrafiken har fått rätt. Men det har tagit en hiskelig tid, säger Mattias Näsström.
– Vi var beredda att skriva avtal i september 2015, men det är först nu, i förra veckan, som vi fick besked om att vi vann, så vi kunde börja teckna avtal.
– Vi har fått skriva tillfälliga avtal, för vi kan ju inte stå utan busstrafik.
De gamla avtalen gick ut den 19 juni.
– Vi var tvungna att ha någon som körde från och med den 20 juni och framåt.
Östgötatrafiken löste det genom att teckna tillfälliga avtal med de som vunnit i respektive område. Nu skriver man om de tillfälliga avtalen till ordinarie avtal.
Tanken med att ge bussbolagen besked i september var att de skulle ha tid att beställa rätt fordonstyper. Men det är först nu de kan göra de beställningarna. Under ett halvår får de dispens för att ha kanske äldre årsmodeller.
– Hade vi förlorat det här hade vi kanske fått göra om hela upphandlingen. Då hade vi stått 1,5 år framöver i de här tillfälliga lösningarna.
I förändringarna i landsortstrafiken ligger nerläggning av ett antal busslinjer från den 20 juni. Det är busslinjer med få resenärer och små biljettintäkter, en dyr trafik för skattebetalarna.
– Det är tyvärr tendensen att resandet på landsorten minskar, och resandet i tätorterna ökar. Östgötapendeln ökar också.
– Det är en politisk fråga: Hur mycket skattemedel ska man lägga in för att subventionera en linje där det är så få som åker?
Närtrafiken, en beställningstrafik, ersätter en del av de nerlagda linjerna, till exempel när man ska åka och handla, men är inte ett alternativ vid pendling.
De få som brukar åka blir drabbade, säger Mattias Näsström.
Det är kanske också först nu som förändringarna går upp för många.