Det är Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) som tittat närmare på det här med alkoholens roll vid dödsolyckor med cyklister.
VTI har gjort en analys av Trafikverkets data över omkomna cyklister.
Analysen omfattade 236 cyklister som omkommit 2006-2015 och ungefär elva procent av dem hade alkohol i blodet. Många av dem var dessutom kraftigt berusade. Medelkoncentrationen bland dem som varit alkoholpåverkade var nämligen 1,78 promille.
Enligt studien tycks unga män som nattcyklar med alkohol i kroppen vara en riskgrupp, speciellt om de cyklar utan lyse.
För att gräva djupare i ämnet gjordes även en intervjustudie.
Resultaten visar att många ser stora fördelar med att cykla trots alkoholpåverkan, samtidigt som de inte alltid tänkt på riskerna. Många tror även att omgivningen tycker det är acceptabelt att cykla när man är berusad.
– Det förväntas däremot att en person som har druckit så mycket att det blir svårt att cykla på ett säkert sätt har omdömet att själv ta beslutet att avstå, säger Henriette Wallén Warner, forskare på VTI i ett pressmeddelande.
För att minska förekomsten av och graden av alkoholpåverkan i samband med cykling föreslår forskarna informationskampanjer. Däremot rekommenderas inte införandet av en promillegräns.
– De intervjuade ser inte alkoholpåverkad cykling som ett samhällsproblem och det finns en låg acceptans för införande av promillegräns för cykling. Den skulle förmodligen inte efterlevas, säger Henriette.
Studien ingår i ett treårigt forskningsprogram om oskyddade hjulburna trafikanter som finansierats av Länsförsäkringars forskningsfond.