Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tulpaner högt upp i trädet!

Tim Östberg står och målar på huset när jag kommer till hans och hustruns hus på Östermalm i Finspång.

Tim Östberg vid trädet som förvånade honom och hustrun.

Tim Östberg vid trädet som förvånade honom och hustrun.

Foto: Widar Andersson

Trädgård2018-06-19 14:00

Mitt uppdrag är att få titta på familjens tulpanträd som sedan 12 år tillbaka står i trädgården. Vi hade fått tips om att trädet blommar; vilket lär vara mycket ovanligt. Tim och hustrun Boel och de nu sedan länge utflugna barnen har bott i huset sedan slutet på 1970-talet. Paret träffades i Strängnäs där Tim - som kommer från Avesta i Dalarna - gjorde militärtjänst och Boel - som är bördig från Finspång - studerade på lågskoleseminariet..

Tim Östberg är pensionär sedan några år tillbaka. I yrkeslivet har han bland annat varit chef på Storängsgården som ligger ett par smärre stenkast bort från familjens hus. Han hade absolut inget emot att tala om tulpanträdet men han var noga med att han inte ville låtsas framstå som någon expert av något slag.

– Vi åkte runt i Skåne för 12 år och letade efter ett näsduksträd; också det ett speciellt träd. Men vi hittade inget näsduksträd och på en av plantskolorna föreslog den som jobbade där att vi skulle skaffa ett tulpanträd i stället. En av de speciella sakerna med tulpanträdet är att det kan gå väldigt många år emellan att det blommar; 20 år mellan blomningarna är inget ovanligt, berättade Tim Östberg.

Därför är det inte svårt att förstå förvåningen när han nyligen upptäckte att det fanns stora knoppar i trädet.

– Vi trodde knappt våra ögon, sa Tim.

Han har funderat en hel del på hur det kan komma sig att trädet har bestämt sig för att blomma just nu; efter bara 12 år?

– Det kan ju vara så att den väldigt varma majmånaden har fått saker och ting att hända i trädet. Eller så har trädet kanske påverkats av att jag beskar det på en av toppgrenarna, frågade sig Tim?

Hur som helst så är det ingen tvekan om att tulpanträdet blommar för fullt. Här finns blommor och knoppar i en mängd olika stadier vilket vittnar om att blomningssäsongen kommer att bli relativt lång.

– I Skåne håller man tulpanträd som prydnadsväxter. Men häruppe i Finspång är det ju andra växtzoner som gäller. Att vi trots allt fått ett blommande träd här i våra trakter kan kanske sporra och glädja andra tulpanträdsägare. Plötsligt händer det, som man säger. Kan vårat träd blomma så kan ju andras träd också blomma, sa Tim Östberg och samlade ihop penslar och burkar för att återuppta målningsarbetet.

Huset i vars trädgård tulpanträdet nu står och prunkar har en intressant historia även det. Finspångs store byggmästare Henry Ståhls föräldrar bodde i fastigheten innan familjen Östberg flyttade in.

– Då var huset mycket mindre, rappat och gällgrönt. Steg för steg har vi lyft taket, byggt ut och brädfodrat runt om och målat i olika Faluröda varianter, berättade Tim.

Tulpanträdet trivs nog bra både med sitt värdpar och med sitt hus. Sådant kan säkert också påverka blomningslusten, så tänkte jag när jag satte mig i bilen och lämnade det prunkande Östermalm.

Tulpanträd

Tulpanträd hör till familjen magnoliaväxter och förekommer naturligt i östra USA. Bladskivorna blir 7-12 cm lång och är mycket karaktäristiska med tvärt avhuggna eller grunt urnupna spetsar och vanligen en till två sidoflikar på varje sida. Bladen kan liknas vid en stiliserad tulpan. Höstfärgen är gul till guldgul. Blommorna blir cirka 10 cm i diameter och sitter ensamma, de är toppställda, doftlösa och tulpanlika. Hyllet består av 9 hylleblad, de yttre tre är tillbakadragna och foderbladslika, de inre sex är kronbladslika. De är blekt gröna och de inre sex hyllebladen har ett orange tvärband nära basen.

wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om