Ringen som av hela byn kallas Tjällmoringen är en originalkopia av en medeltida ring som hittades av en dräng i en potatisåker på Tjällmo prästgårds ägor i oktober 1860. 

Ringen tillverkas av Bengt Hallberg Guldsmeds AB som under 1980-talet inledde arbetet med kollektionen "Historiska smycken", där Tjällmoringen ingår, i samarbete med Statens Historiska Museum. Utvalda smycken ur museets samling gjöts då av varefter gummiformar tillverkades som originalkopiorna tillverkas i idag. Återförsäljare av Tjällmoringen går att hitta över hela Sverige. 

Tjällmoringen tillverkas i rödguld eller silver och avslutas i var ände av ringskenan av ett odjurshuvud med nosarna vända mot en, med fyra klor infattad, oval cabochonslipad sten.

Artikelbild

| Karta från lantmäteriets tjänst "Historiska kartor"

Det är få som vet att den ring som hittades i prästens potatisåker faktiskt enligt originalhandlingarna var en ring med en röd sten, en rubin eller granat. Originalkopian tillverkas efter 1860-talsfyndet men med undantaget att stenen är en lila eller violett ametist. 

Att ringen tillverkas med en lila ametist beror enligt tillverkaren på att de i och med samarbetet med Statens Historiska Museum fått direktiv om hur ringen ska se ut. I de uppgifterna står det uttryckligen att den ska tillverkas med en ametist. 

Varför gav då museet direktiv om att använda en ametist?

Eftersom det var så pass länge sedan som samarbetet startade kan det vara svårt att få reda på, konstaterar Pia Bengtsson Melin, filosofie doktor i konstvetenskap och förste antikvarie på avdelningen för Medeltid och kyrklig konst på Statens Historiska Museum.

Artikelbild

| Ulrika Johansson

– Det är ju möjligt att de kommit överens om eller diskuterat något muntligt angående val av stentyp när samarbetet inleddes. Jag tror inte att någon som arbetade här då jobbar kvar, så det kan vara svårt att ta reda på. 

Någon förklaring går inte heller att hitta i de papper som museet har att tillgå över samarbetet, meddelar Eva Vedin, systemförvaltare på Statens historiska museer.

–Vi kan inte hitta någonting som förklarar varför vi skulle ha sagt att den skulle tillverkas med en ametist. Avtalen skrevs för väldigt många år sedan och personen som var ansvarig har sedan många år tillbaka gått i pension. Vi kan inte komma på någon annan logisk förklaring till varför, förutom att det kanske blivit fel i några papper när avtalen skrevs.

För något år sedan kom det till tillverkarens kännedom via privatpersoner att originalringens sten skulle vara röd, men några sådana uppgifter har tillverkaren inte fått från Statens Historiska Museum.

Att färgen på stenen i originalringen är röd, kommer som en överraskning för Christina Johansson på Vadstena Guld och Silver, en återförsäljare av Tjällmoringen.

– Vad spännande. Det visste jag inte, jag vill vara seriös i min verksamhet och då vill jag inte stå och säga att originalringen ser likadan ut som originalkopian när det inte är så. 

Någon ändring i broschyren från tillverkaren Bengt Hallberg Guldsmeds AB, eller utskick av information om färgen på stenen i originalringen till återförsäljare, kommer inte att ske. Ringen produceras efter de uppgifter som kommer från Statens Historiska Museum, meddelar företaget. 

Den som inte vet var ringen hittades kan även i det fallet bli konfunderad. På Statens Historiska museums fyndsöksida där man kan läsa om Tjällmoringen, fynd nummer 2802, uppges att ringen hittades i Risinge socken. 

Här kan du läsa om Tjällmoringen på Statens Historiska Museeums fyndsöksida

Detta är felaktigt. 

Det står i originalhandlingarna att ringen hittades i Tjällmo på prästgårdens ägor i Tjällmo socken och dåvarande Finspånga läns härad, ungefär tre mil från Risinge socken. 

 – Hur den informationen hamnade där har jag absolut ingen aning om, tryckfelsnisse? I alla andra dokument står det Tjällmo socken, vilket är det rätta, konstaterar Eva Vedin på Statens historiska museer.

Museet har haft lång tid på sig att rätta till felet som fanns redan 1996 då Norrköpings tidningar publicerade en artikel om missuppfattningen. Men felet kvarstår alltså än idag och någon ändring kommer inte att ske inom kort. Museets nya hemsida är under uppbyggnad och det är först när den nya söktjänsten är klar som informationen uppdateras, enligt Eva Vedin.

Om man vill pryda sitt finger med byns "egen" ring får man idag lägga ut flera tusenlappar, det är mer än de 10 riksdaler som drängen som hittade ringen fick i hittelön, räknat i dagens penningvärde.