Knappt ett år efter att den operativa samverkan mot organiserad brottslighet i Norrköping inleddes syns effekter av de gemensamma insatserna: flera av de misstänkt kriminella verksamheterna har upphört.
Sedan december 2017 genomförs regelbundet gemensamma insatser med målet att försvåra att bedriva illegala verksamheter. Lokaler med verksamheter som bedrivs utan tillstånd och/eller inhyser kriminella nätverk har ögonen på sig.
Tillslag har skett mot föreningar, svartklubbar, caféer och kiosker.
– Det är lite olika typer av lokaler som man besöker. Det kan vara föreningslokaler av olika dignitet, eller det kan vara lokaler där man tror att det är misstänkta svartklubbar, och det kan också vara etablerade verksamheter som inte bedriver sin verksamhet i enlighet med de regler som finns, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i kommunen.
Insatserna är också ett sätt att motverka osund konkurrens i stan.
– Det finns en framarbetad och underrättelsebaserad lista över misstänkta verksamheter och de här misstänkta verksamheterna gör man besök hos, säger Richard Tjernström.
– I en del fall resulterar det i att man påpekar att saker inte funkar som de ska, och då kanske en del rättar sig efter det – och det är precis det vi vill. I andra fall kan det vara så att det resulterar i beslag av kanske både narkotika och spelmaskiner.
Enligt Michael Lindquist, operativ koordinator för polisen i Norrköping, har det förekommit lokaler där kriminella nätverk indirekt varit involverade.
– Det kan vara både kiosker, caféer och verkstäder, säger Michael Lindquist.
Det är kommunen och polisen i Norrköping som tagit fram metoden för insatserna, som går ut på att de planeras gemensamt utifrån en juridisk bredd för att man med större kraft ska kunna ingripa mot misstänkt brottslighet.
Under insatserna har kommunens inspektörer för miljö- och hälsoskydd, bygglov och alkohol tillsammans med representanter från myndighetsutövningen inom polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, kronofogden och räddningstjänsten deltagit.
– När alla olika myndigheter slår ihop sina regelverk får de oseriösa aktörerna svårt att komma undan. Resultatet av våra gemensamma insatser och besluten som följer på dem är att flera verksamheter nu har upphört, säger Michael Lindquist.
– Vi har även fått detta bekräftat av vår underrättelseverksamhet – när de presenterade sin operativa lägesbild för hösten 2018 stod det klart att jämfört med hösten 2017 har antalet lokaler som vi rekommenderas att ha uppsikt över och genomföra aktiviteter mot blivit betydligt färre.
Totalt har sex insatser genomförts sedan starten, varav tre under hösten. Under höstens insatser, där den senaste genomfördes den 19 oktober, besöktes varje gång ett tiotal platser.
Besöken resulterade bland annat i att en förening och en caféverksamhet har belagts med rökförbud och förbud mot antändning av kol i lokalen med vite om 50 000 kronor per dag som förbudet överträds. Beslut om ytterligare en förening väntas inom kort.
En förening fick kontraktet uppsagt efter att det uppdagades att verksamheten missköttes, och föreningen har nu lämnat lokalen. Utöver detta beslagtogs vid de tre insatserna 15 spelmaskiner.
Insatserna kommer att fortsätta och utökas till andra områden. Det kan då handla om människohandelsperspektiv.