Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Litar inte på grannen

Enligt en rapport har östgötar allra lägst tilltro till sina grannar om man drabbas av inbrott. Var tredje svensk känner sig inte helt trygg och allra mest otrygga känner sig unga kvinnor.

Inbrott. Nej, östgötarna är skeptiska att få hjälp av grannen om inbrottstjuvarna slår till.

Inbrott. Nej, östgötarna är skeptiska att få hjälp av grannen om inbrottstjuvarna slår till.

Foto: Linda Wikström

Tillit2017-11-19 15:00

Rapporten ”Svenskarna och trygghet 2017” är framtagen av larmföretaget Verisure i samarbete med Kantar Sifo och är baserad på 4 200 svenskar som svarat på frågor rörande trygghet i hemmet och närområdet. Den visar att drygt var tredje person (29 procent) i Östergötland oroar sig för att bli utsatt för inbrott. I vårt län har man dessutom lägst tilltro i hela landet till att grannarna hjälper till om man utsätts för inbrott: bara 44 procent tror att grannen skulle agera vid ett inbrott (rikssnittet är 51 procent).

Varannan svensk ska enligt rapporten inte tycka att det görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i deras område.

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det upplever var tredje svensk att de inte känner sig helt trygga i sitt hem och närområde. Vi ser att vid ökad otrygghet i sitt närområde ökar intresset för att skydda sig, sin familj och sitt hem, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure i ett pressmeddelande.

– Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten

Nära varannan av svenskarna (42 procent) uppger att man känner sig otrygga efter att man utsatts för inbrott, denna otrygghet håller i sig under lång tid efter inbrottet. För en tredjedel av dessa har otrygghetskänslan inte försvunnit överhuvudtaget och för en tredjedel har det tagit ett år innan den bleknat.

– Otrygghet är något som påverkar människors välmående och är ett problem vi behöver ta på allvar, säger Kristin Öster, expert på stress vid Psykologifabriken.

– När vi utsätts för ett inbrott så övergår vårt hem från att vara en trygg miljö till en plats där det finns hot. Vår hjärna har lärt sig att här kan fara uppstå och försätter därför kroppen i beredskap. Över tid så lär hjärnan sig att faran inte kommer tillbaka. Det bästa du kan göra under mellantiden är att fortsätta leva ditt liv som vanligt.

En sak att notera är att kvinnor känner sig mindre trygga än män generellt sett (65 procent jämfört med 72) och särskilt illa är det hos unga kvinnor – knappt varannan kvinna i åldern 18-29 uppger att de känner sig trygga. Den månad som är allra otryggast enligt östgötarna är november.

011-200 472

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!