Handväskors hemligheter - En tantologi, är en som man säger talande titel. Mogna kvinnors tankar måste det vara.
En liten lila bok, bara lite mer än ett häfte. Den flitiga skribenten Marianne Wik i Söderköping hör till författarna som i övrigt utgörs av en långlivad skrivkurs som dessutom har till uppgift att bevara skrattet som anses vara en hotad yttring. Gemensamt har de också kurser på Åsa folkhögskola.
Det börjar så typiskt med en vävande dam. Med snabba förutfattade meningar om hur saker och ting ska vara bedrar hon sig själv på det bittraste. Temat är välbekant, från filmer till romaner. Med livet som inslag är det fiffiga titeln. Här krävs inte människooffer, vi rör oss inte i den stora dramatiken, en förarglighet räcker.
Trött av att shoppa skriven av samma författare, är en prosadikt som är riktigt rolig (Ann-Margret Almgren). Kerstin Andersson väjer inte för det riktigt grymma men slår också snabbt över till söt naturlyrik.
Astrid Berglund minns ett tidigt dansbanebesök, Marie Anne Bergquist minns ett mystiskt minne,allt är lättsamt välskrivet. Mycket är charmigt, en del slitsamt genomlevt, annat förvånat betraktat.
En hyllning till vardagstankar, vardagssituationer.
Barbro Engströms kortdikt berättar:
<I>Trots min numera
betydligt kortare längd
är det längre och längre
ner till fötterna.</I>

AnnBritt Grünewald hör till proffsen. Hon skriver sköna haiku, men blottar också en syrlig syn på "tjyvar", de hon ansvarade för under sitt yrkesliv.
Gunni Jonsson har smak för bra knorr och Eivor Långström är en liten kvinnokraft.
Efter honom, åldrandet, kärleken, drömmar, en del ganska tuffa, barn, kvinnoliv kort sagt, med hälsosamt uppfordrande hälsning från skrattets bevarande.
Tack för det.
Till sist en kortis av Britt Söderholm:
<I>Jag står stadigt
med båda fötterna på jorden
Men inte samtidigt</I>