Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Liv, 86, om flykten till Sverige

Sara Fransson, 92, överlevde Auschwitz. Liv Bakken, 86, flydde nazismen i Norge. På söndag kommer de till Stadsbiblioteket.

Liv Bakken, 86, berättar om flykten från Norge till Norrköping.

Liv Bakken, 86, berättar om flykten från Norge till Norrköping.

Foto: Privat

TIDSVITTNE2019-01-25 19:00

Från och med söndagen den 27 januari, Förintelsens minnesdag, och tio dagar framåt, hålls de årliga Demokrati- och människovärdesdagarna i Norrköping.

Fokus i år är på hur man tillsammans kan arbeta för att försvara såväl demokrati och människovärde, som ett fortsatt öppet lokalsamhälle där mångfalden lever.

Under veckan blir det föreläsningar, samtal, utställningar, teater, musik och film, genom ett samarbete mellan 19 aktörer.

– Alla goda krafter måste samverka för att värna människovärde och demokrati. Det finns alltför många exempel i vår omvärld på att vi inte kan ta detta för givet. Därför behövs den här typen av arrangemang för att vi ska lära av vår historia och reflektera över vår samtid och framtid, säger Olle Vikmång (S), kommunfullmäktiges ordförande.

På söndag kommer två överlevare från Förintelsen till Stadsbiblioteket i Norrköping för att samtala om flykt, kamp för människovärde, livsmod och identitet.

Det är Sara Fransson, 92, som överlevde Auschwitz och Liv Bakken, 86, som flydde från det av nazisterna ockuperade Norge.

Samtalet, med rubriken ”Att överleva Förintelsen”, pågår en timme och inleds av Olle Vikmång. Moderator är Louise Malmström.

Under andra världskriget flydde ca 1 300 judar från Norge till Sverige och bland annat till Norrköping. Många av dem kom från Trondheim som i dag är Norrköpings vänort.

Liv Bakken, som då hette Isaksen, var tio år och hennes lillasyster fem år när familjen för andra gången flydde till Sverige, hösten 1942. Två av hennes farbröder blev arresterade och skjutna i Norge och många av hennes släktingar blev deporterade och dog i koncentrationsläger som Auschwitz.

– Vi miste många. Min mor miste hela sin familj, säger Liv Bakken som själv miste elva kusiner.

Familjen flydde över gränsen till Sverige på skidor, och hamnade i Norrköping, där pappan fick jobb vid textilindustrin, på YFA, och sedan som postmästare vid polistrupperna i Mauritzberg, en täckmantel för militär utbildning av norska flyktingar.

Liv Bakken och hennes familj blev kvar i Norrköping fram till freden 1945 då de återvände till Norge. Under sin tid i Norrköping gick Liv Bakken på Karlshovsskolan.

– Jag hade det egentligen väldigt bra i Norrköping, säger Liv Bakken.

Hon är tacksam för att Sverige fanns att fly till. "Vi fick livet i gåva", säger hon.

Liv Bakken menar att det är viktigt att inte glömma historien, "det får inte ske igen". Det är många unga i dag som inte vet vad som hände, säger hon.

Hon kan också känna igen sig i dagens invandrare, som kommer till ett nytt land.

Liv Bakken var i Norrköping i somras, då den norska minnesstenen vid Mauritzberg invigdes.

På söndag genomförs ett fackeltåg för människors lika värde, ett fackeltåg som avgår klockan 18 från Norrköpings synagoga.

I veckans program deltar även bland andra Ola Larsmo, författare, Jonathan Leman, Raoul Wallenbergpristagare 2018, och den i Norrköping bosatta fristadsförfattaren Supriti Dhar.

Också Ett Norrköping för alla uppmärksammar minnesdagen, med en manifestation i Hörsalsparken. En av de grupper som föll offer för nazisternas skräckvälde var unga med funktionsvariationer. Cirka en miljon människor med funktionsnedsättningar blev mördade, steriliserade eller utnyttjades som slavarbetskraft. Talare vid manifestationen är funkisaktivisten Tobias Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om