Det säger Bilan Osman, journalisten och föreläsaren för den antirasistiska stiftelsen Expo, när hon på torsdagskvällen besöker Vänsterpartiet i Norrköping för att prata om våldsbejakande extremism.
Den 17-åriga Linköpingsflickan som nyligen åtalades för terrorbrott i Wien är alltså inte den enda Linköpingstjejen som åkt till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten, IS, enligt Bilan Osman, 24.
– Vi blev bästa vänner när jag flyttade till Linköping som nioåring.
Bästisen, som också kommer från Somalia ursprungligen, gifte sig och flyttade till Varberga i Örebro som 19-åring, för fem år sedan.
– Vi hade samma värderingar och hade kontakt fram till i maj förra året.
Då visade det sig att vännen hade åkt till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS/Daesh, precis som maken hade gjort innan.
– Det här visar hur svårt det kan vara att se varningssignaler, jag pratade med henne varje dag utan att ana något, säger Bilan Osman.
Enligt henne har "väldigt många svenskar" åkt till Syrien för att strida för IS.
– Åtminstone ett 100-tal men jag tror att mörkertalet är stort.
Efter ett faktaspäckat föredrag om IS/Daesh och andra islamistiska grupper och dess historia tar hon upp snusdosan och tar en prilla vilket får en man att höja på ögonbrynen.
– Den är nog den första somaliska tjejen som jag har sett snusa, säger han.
Därefter blir det panelsamtal där Bilan Osman och Vänsterpartiets riksdagsledamot Linda Snecker, som är rättspolitisk talesperson, står i centrum.
– Terrorism är det enda vi pratar om i riksdagen nu, säger Linda Snecker till besökarna i Bergslagsgården.
Hon tycker att partierna stressar fram en massa "symbolpolitik" just nu bara för att visa sig handlingskraftiga. Snecker tar oroligheterna i Klockaretorpet som exempel.
– Nu pratar alla politiker om stenkastning och vissa vill införa hårdare straff för dem som kastar sten på polis och räddningstjänst. Trots att det redan finns lagar som skyddar tjänstemän.
Vänsterpartiet tycker att det borde finnas en bättre handlingsplan mot våldbejakande terrorism i kommunen.
– Den som finns är alldeles för dålig, säger Nicklas Lundström (V) och nämner bland annat att det varnas för den Revolutionära fronten, RF trots att deras verksamhet lades ner för två år sedan.
I höstas lämnade Vänsterpartiet i Norrköping in en motion om att införa undervisningsmodellen Toleransprojektet i kommunens högstadieskolor, som går ut på att påverka attityder och värderingar. Motionen avslogs vid senaste kommunfullmäktige med motiveringen att "det är respektive rektor som enligt skollagen ansvarar för skolans inre arbete".