Norrköpings kommun och Svenska kyrkan vill belysa att brotten som begicks mot mänskligheten under nazismen aldrig får falla i glömska och lyfta att alla måste ta ansvar för att något sådant aldrig mer upprepas.
Under en vecka, från den 21 till den 28 januari, anordnas en rad föreläsningar och programpunkter med fokus på hur man i Norrköping kan arbeta mot rasism, nazism och främlingsfientliga yttringar. Årets tema är civilkurage.
– Vi behöver ge varandra individuellt och kollektivt mod att fortsätta våga civilkurage – att stå upp för människors lika värde och demokratiska rättigheter, säger Anne Olofsson, kommunens samordnare för veckan.
– Människovärde och demokrati måste värnas i varje tid och på varje plats. I det arbetet behöver alla goda krafter samverka. Ett gott samhälle bygger på att vi är fria att leva i vår egen tro, tradition och övertygelse och att vi tar både personligt och gemensamt ansvar för varandra, menar kyrkoherde Thomas Wärfman och kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström (S).
Veckan inleds med invigning av fotoutställningen ”Min vän Usama” på Galleri Kameleont. I veckans program finns även en föreläsning om civilkurage med Brian Palmer på Arbetets museum.
I Hedvigs kyrka visar frilansjournalisten Marika Griehsel en film och håller föredrag om Nelson Mandela. Efter det leder hon ett samtal om civilkurage i dag mellan Lars Stjernkvist (S), biskop Martin Modéus och konstnären Sahar Burhan.
Den 28 januari ges en interreligiös konsert i synagogan i Norrköping. På Förintelsens minnesdag, den 27 januari, genomförs ett fackeltåg för demokrati och människovärde.