Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sätter upp pjäs i Hedvigs kyrka

I slutet av april förvandlas Hedvigs kyrka till en teaterscen när Kvartersteatern sätter upp Spöksonaten där. ”En väldigt rolig scenplats”, säger regissören Frida Hagman.

Cecilia Ottosson spelar fröken och Tove Johnstone studenten. "Texten är väldigt svår att förstå, men det är också det som gör den så speciell och intressant", säger Cecilia.

Cecilia Ottosson spelar fröken och Tove Johnstone studenten. "Texten är väldigt svår att förstå, men det är också det som gör den så speciell och intressant", säger Cecilia.

Foto: Henrik Jonsson

Teater2019-04-10 06:00

Det är tack vare Per-Olof Engström, som har en av rollerna i pjäsen, som samarbetet med kyrkan blivit möjligt.

Han är diakon i Hedviks kyrka och föreslog helt enkelt att Kvartersteatern skulle sätta upp en pjäs där.

Det är inte första gången de spelar teater där.

2016 satte de upp ”Jag lägger ditt liv i mina händer”, ett poetiskt drama om att offra och offras.

Den här gången är det August Strindbergs Spöksonaten som gäller.

– Vi diskuterade en massa idéer och landade till slut i Spöksonaten som är ett drömlikt kammarspel. Vi tänkte att det passade väldigt bra, säger Frida Hagman.

Hon menar att det är en utmaning, men en välkommen sådan, att sätta upp en pjäs i en kyrka och få det att fungera på ett bra sätt.

– Man får tänka lite annorlunda. Det gäller att tänka på hur man använder rösten härinne, men också på sceneri och smink för att det ska synas ordentligt. Man har inte samma scenljus som på en scen. Och alla känslor och så måste utryckas mycket större än på en liten intim scen.

Kammarspelet är skrivet för över hundra år sedan och många av karaktärerna är män. För att anpassa det lite efter ensembeln, som består av många kvinnor, har många av karaktärerna helt enkelt fått byta kön.

– Det gör att det blir en liten twist på det vilket är spännande, säger Frida.

– Vi gjorde lite så med Körsbärsträdgården också som vi spelade i mars. Där bytte vi också kön på många roller och jag tycker oftast att det fungerar väldigt bra, flikar koreografen Frida Nyström in.

För att förhöja den drömlika känslan i pjäsen och förstärka magin används både musik och dans. Ensembeln består totalt av 14 skådespelare och fem dansare.

– Jag tycker väldigt mycket om dansteater och tycker de två konstformerna fungerar väldigt bra ihop, speciellt med den här typen av text som är lite flummig.  Vi gör både stämningssättande dans och dans som ska förhöja vissa situationer. Det finns två väldigt läskiga karaktärer som heter kokerskan och husan, de är elaka och jättetaskiga men när vi läste i manus så kände vi att det räcker inte riktigt, vi behöver något mer för att tydliggöra för hur hemska de är så där har vi lagt in en dans, säger Nyström.

Spöksonaten har premiär 25 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om