Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En viktig historia"

Konflikter, kärlek och försoning. Det bjuds det på i föreställningen "Farmor och vår herre" som har premiär på lördag.

Fascinerad. Regissören Pontus  Plænge har hämtat inspiration från Hjalmar Bergmans eget liv.

Fascinerad. Regissören Pontus Plænge har hämtat inspiration från Hjalmar Bergmans eget liv.

Foto: Henrik Jonsson

TEATER2018-02-19 19:00

Det är nästan hundra år sedan Hjalmar Bergmans roman "Farmor och vår herre" gavs ut för första gången (1921) men berättelsen om Agnes Borck och hennes klassresa känns lika aktuell än i dag.

Nu sätts den upp som föreställning på Stora teatern.

Marika Lagercrantz spelar den viljekraftiga Agnes som gått från piga till mäktig godsägarinna och som drivit hushållet och affärerna med järnhand.

Genom att sälja gården och dela ut pengarna till sina barn och barnbarn hoppas hon vinna tillbaka sina nära och kära.

Föreställningen skildrar bland annat konflikter, kärlek och försoning, men minnen och hur olika vi upplever saker och ting har också en central roll i berättelsen.

– Jag hoppas verkligen att vi kommer kunna berätta den här historien med full kraft för det är en historia som är viktig att berätta. Vem äger historien? Vems sanning är det vi får höra i världen? Jag kommer ju från en skrivande familj där männen har skrivit vad som är sant och där min mammas, min mormors och min farmors historia aldrig berättats så det är klart att det är en väldigt adekvat fråga. Det är inte så ofta en så gammal kvinna står i centrum, säger Marika Lagercrantz.

Hon ser det som en ära att få ta sig an den här rollen, men medger också att det varit ett väldigt hårt arbete.

– Jag är väldigt tacksam att jag fått den här rollen, men det är en lång tradition och kraven är stora. Det har varit mycket text att plugga in och jag glädjer mig åt att möta publiken snart. Jag hoppas att texten sitter. Så här en vecka innan premiären så är mest nerver.

Vad har varit den största utmaningen med rollen?

– Hon är så hård. Jag är ju mormor och jag behöver bara nämna ordet barnbarn så börjar jag gråta av glädje. Det gör inte hon. Hon håller igen. Hon känner allt det där som jag känner men hon visar det inte för någon, mer än möjligtvis för gud. Men mest skäller hon ut honom för att han inte gör som hon vill.

Pontus Plænge regisserar. Han stiftade närmare bekantskap med Hjalmar Bergman när han satte upp komedin "Swedenhielms" för några år sedan och fascinerades av författarens olika verk.

– Jag blev väldigt tagen av hela hans liv som speglas väldigt mycket i hans produktion, säger Pontus som valt att väva in författaren själv i föreställningen.

Martin Waerme kliver in i rollen som Hjalmar Bergman.

– Det har varit annorlunda och en jätteutmaning. Jag har aldrig gjort något liknande. Rent skådespelarmässigt är det något av det svåraste jag gjort, säger Martin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om