Cirkeln är sluten
Vikbolandets äldsta timrade bostadshus från 1606 är räddat till eftervärlden – tack vare en sommarboende!Det kan man påstå angående Fristads gästgiveri i Tåby, som nu dessutom förvandlats till ett stort renoveringsobjekt inklusive en studiecirkel, där man forskar om husets kulturlager.
– Vi är cirka tio deltagare i cirkeln, som alltså forskar i husets kulturlager. Det innebär att vi tar fram tapeter och färgskikt på väggarna och där har vi hittat massor av spännande fynd, säger han.
– Bland annat hela 17 olika tapetlager, som vi lyckats lossgöra från varandra och dessutom sju olika färgskikt, men när det gäller färgen tror vi att vi ska hitta ytterligare några skikt.
Hur arbetar man sig ner genom de olika lagren?
– När det gäller tapetlagren, fuktar man hela bunten och lossar sedan lager efter lager med en skalpell. Skalpellen används även när det gäller färgskikten och då lär det vara ett mycket tålamods- och tidsprövande arbete som måste till.
Fyra föreningar
Vem ansvarar för renoveringen och dess kostnader?
– Samtliga fyra hembygdsföreningar på Vikbolandet, Tåby, Björkekind, Östkind och Rönö, är med i projektet och det glädjer mig väldigt mycket, säger Carl-Fredrik Tersmeden. Så det här huset, som varit nära att rivas, kommer nu istället att renoveras och bli Tåby Hembygdsförenings blivande föreningslokal.
– Till renoveringskostnaden bidrar fler olika krafter. En stor del utgör ideellt arbete, men vi har även fått pengar från Länsstyrelsen och vi har ansökt om mer pengar från Kungafonden och EU, via projektet Kustlandet.
När blir det klart?
– Första invigningen hoppas vi sker redan nästa år, då en del av huset kan vara inflyttningsklart och 2011 hoppas vi hela projektet är klart.
Rivningshotat
Vad har den sommarboende gästen för roll i husprojektet?
– Det var så att ägarna Björn och Per-Åke Nilsson funderat på att riva det förfallna huset, så snart som sommargästen på andra våningen flyttat ut. Men hon bor fortfarande kvar och när vi fick klart för oss hur gammalt huset är och att det byggdes redan 1606 och använts som krog och gästgiveri, ryckte vi in och tänker nu rädda huset till eftervärlden.
– Och vi har redan mång planer för huset, bland annat öppet hus, utställningar och Bondens marknadsdagar för allmänheten och kanske även en teaterföreställning om huset och dess långa, intressanta och spännande bakgrund.
– Vi har talat med gänget bakom Vikbolandsspelet, så vi får väl se om de nappar på förslaget...
När det gäller renoveringen av huset, är Gunnar Peterson i högsta grad inblandad och aktiv och säger så här om huset:
– Vi har fått byta ut en del ruttnat trä i fasaden, men det mesta timret är i bra skick fortfarande. Åldersmässigt har det här huset nu gått upp som Vikbolandets äldsta timrade hus, förbi boden på Arkö från 1611, som tidigare hade förstaplatsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!