Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oenighet i rättssalen

Vittnen som tvingas flyttas och en tidsplan som inte håller. Den första rättegångsdagen i Svärtingemålet kom att handla mycket om logistik, lite om själva fallet.

Foto: Thomas Möller

Svärtingemålet2017-07-11 20:50

Det var den 20 april som villan i Svärtinge brann ner till grunden. Inledningsvis talades det om mordbrand och grov misshandel då räddningsarbetarna fattade misstanke om att allt inte stod rätt till när man kom till platsen. Kvinnan var allvarligt skadad och patrullen gjorde bedömningen att skadorna inte överensstämde med vad mannen uppgett i larmet. Det finns inte lägre några misstankar om mordrand. Mannen är misstänkt för synnerligen grov misshandel och rattfylleri, grovt brott.

Under tisdagen inleddes rättegången i Norrköpings tingsrätt. Förhandlingen hölls bakom säkerhetssalens plexiglas och målsägande befann sig i ett medhörningsrum. Rätten gjorde också gällande att den misstänkta mannen skulle få lämna rummet när det blir dags för målsägande att vittna – ett beslut som försvaret inte invänder sig mot.

Kammaråklagare Thomas Ramstedt höll sakframställan med det mycket stora förundersökningsmaterialet som innefattar flera hundra sidor. Rättens ordförande, Fredrik Lentner, var dock av en annan åsikt.

– Det finns ingen anledning att ägna oss åt högläsning, sa han i rätten och hänvisade till att han tidigare under dagen påpekat att rätten tagit del av den skriftliga bevisningen.

När åklagaren gått igenom ännu en bit av förundersökningen påtalade rättens ordförande samma sak ännu en gång.

– Vi kan läsa själva här, det är inga problem med det. Det står ganska svart på vitt, sa han.

Domaren påtalade också att det fanns fog att snabba upp förhandlingen genom att hänvisa till stycken i förundersökningen istället för att gå igenom bit för bit.

Thomas Ramstedt, åklagare, var av en annan åsikt och menade att det är viktigt att kunna gå igenom materialet.

– Jag har ju förberett på ett visst sätt och vill lägga fram materialet på ett visst sätt, men det är lite olika hur domarna vill ha det, konstaterar han efter förhandlingen.

Åklagaren har tagit över just huvudförhandlingen i Svärtingemålet, som egentligen ligger på en annan åklagares bord.

– I ett sånt här mål är det ganska mycket skriftligt material, det är ovanligt omfattande skulle man nästan kunna säga. Då vill man gärna gå igenom saker, men man får hitta en balans som passar alla. Även om domstolen tar del av det i förväg är det en hel del man vill lyfta och få fram viktiga saker. Jag hade väl tänkt att gå igneom mer än de tänkt tydligen, men så är det ibland, säger Thomas Ramstedt.

– Det är ju faktiskt domaren som bestämmer.

Åklagaren berättar att man förr var tvungen att gå igenom hela åtalet för att kunna åberopa bevis. Det som inte gåtts igenom kunde heller inte presenteras som bevis. I dag har rätten dock möjligheten att läsa bevismaterialet – dock inte hela förundersökningen.

När Ramstedt avslutat sin framställan tog så försvaret vid genom Johanna Bergman. Advokaten gjorde gällande att hennes klient varken kan förneka eller erkänna brott då han har mycket svaga minnesbilder från den aktuella kvällen.

– Han minns i fragment, vilket han själv får berätta i förhör framöver, sa Johanna Bergman under förhandlingen.

– Jag vill redan nu påtala att min klient med stor möda har försökt att hjälpa till under förundersökningen.

Vad som hände den aktuella kvällen ska nu utredas under denna vecka. Det handlar om vittnesförhör samt förhör med den drabbade kvinnan och den anklagade mannen. Försvaret gör gällande att man kräver ett skadestånd på drygt 126 500 kronor för det lidande som kvinnan ska ha utsatts för. Det ska då täcka bland annat kostnaderna för de 43 dagar som kvinnan uppges ha varit på sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om