I december följde Brottsofferjouren Östra Östergötland i Linköpingsjourens spår och lämnade riksförbundet, med motiveringen att riksförbundet var en toppstyrd organisation.
Socialnämnden, som i december beslutat om uppdragsbidrag och ett treårigt avtal med Brottsofferjouren Östra Östergötland, ansåg att utträdet var en betydande förändring i avtalet och att det måste skrivas om.
Under tiden meddelade Brottsofferjouren Sverige att de startat en lokal styrelse i Norrköping och att de beräknade att inom kort ha en brottsofferstödjande verksamhet i stan. Just nu får brottsoffer från Norrköping, som kontaktar riksorganisationen, hjälp från närliggande kommuner.
– Vi har kommit i ett dilemma här som kommun. Det är två ideella organisationer som träter, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.
Vilken ska kommunen välja? Det finns inget missnöje med utbrytaren, som kommunen har ett mångårigt samarbete med.
Samtidigt har polisen valt riksorganisationen och den nya lokala verksamheten.
– Polisen har bestämt sig för riksorganisationen. De kommer bara att skicka brottsoffer dit, säger Roger Källs.
– Det blir ett problem för oss. Hur ska vi tänka här? Det vi vill göra nu är att köpa lite tid och se hur det utvecklas.
Frågan är bland annat vilken organisation tingsrätten och vittnesstödet där kommer att anlita.
Beslutet i socialnämnden i veckan blev att fortsätta att utreda vem som bäst kan möta behovet av stöd till brottsoffer.
– Mitt och socialnämndens intresse ska vara utifrån medborgarna: Vad blir bäst för brottsoffren? Var kommer de att få hjälp? säger Roger Källs.
Under tiden får Brottsofferjouren Östra Östergötland bidrag till och med slutet av juni. Moderaterna hade velat se en ettårig förlängning för att inte slå undan benen på den ideella organisationen som funnits i 30 år, och för att brottsoffren inte ska drabbas.
– Det vore oseriöst att gå från en väl fungerande verksamhet till en organisation under uppbyggnad utan väl underbyggda skäl. Ingen som helst kritik har riktats mot befintlig verksamhet, säger Joanna Sjölander (M), 2:e vice ordförande i nämnden.
Linköpings kommun har valt att skriva ett tvåårsavtal med sin lokala verksamhet.