Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Wildfire en svår ekvation för kommunen

Den ena nämnden måste ta ställning till att Wildfire ska bort. Den andra nämnden kommer att arbeta för en snabb detaljplan.

Bakslag. Wildfire står stilla tills vidare, efter beskedet från mark- och miljööverdomstolen att en detaljplan krävs och att bygglovet upphävs. Berg- och dalbanan har varit en succé under sommaren.

Bakslag. Wildfire står stilla tills vidare, efter beskedet från mark- och miljööverdomstolen att en detaljplan krävs och att bygglovet upphävs. Berg- och dalbanan har varit en succé under sommaren.

Foto: Mikael Strand

SVÅRLÖST2016-10-29 07:00

Efter domen i mark- och miljööverdomstolen i torsdags där domstolen ger de klagande, boende i närområdet, rätt och upphäver bygglovet för Wildfire, eftersom det krävs en detaljplan, är situationen komplicerad.

– Det är två spår. Dels måste byggnads- och miljöskyddsnämnden hantera frågan att nu har inte Wildfire ett bygglov, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsplaneringsnämnden.

– Det andra spåret, som ligger hos stadsplaneringsnämnden, är att så fort djurparken har begärt att få en detaljplaneläggning så ska vi hantera den frågan, genom att vi som nämnd ger ett planbesked till vårt kontor, att de ska sätta igång och jobba.

– Det är initierat träffar med djurparken, och där kommer jag att delta, säger Kikki Liljeblad.

Beskedet från mark- och miljööverdomstolen var tydligt: bygglovet för berg- och dalbanan Wildfire i Kolmårdens djurpark borde ha föregåtts av en detaljplan. I domen upphävdes därför det bygglov byggnads- och miljöskyddsnämnden beviljat.

Avgörande faktorer för domstolen var den ansträngda trafiksituationen, buller och påverkan på naturen.

Kikki Liljeblad tolkar domen som att domstolen inte kritiserar berg- och dalbanan som sådan, utan att det inte funnits någon detaljplan. Frågan ses som för stor och komplex för att hanteras i ett bygglov.

Det ligger på djurparken att nu komma in med en begäran om en detaljplan.

Stadsplaneringsnämnden prioriterar planer som ger många bostäder och många arbetstillfällen, säger Kikki Liljeblad.

– Den här planen faller in i den senare prioriteringen, det vill säga den ger många arbetstillfällen, säger Liljeblad vars ambition är att Wildfire ska kunna vara kvar.

– Vi ska ha en dialog med djurparken nästa vecka, säger Marita Eriksson, bygglovschef vid Norrköping kommun.

Teoretiskt är det så att då det nu inte finns något bygglov ska anläggningen inte finnas, den får inte användas och den ska tas bort, säger hon.

Byggnads- och miljöskyddsnämnden kan förelägga om att riva den, säger Marita Eriksson, men då måste djurparken få en skälig tid att ta bort den.

Hur lång skälig tid är är oklart. Samtidigt vill stadsplaneringsnämnden skynda på en detaljplan med målet att rädda Wildfire.

– Det är två separata processer, kommenterar Marita Eriksson.

Om en detaljplan medger Wildfire kan ett nytt bygglov beviljas. Om anläggningen inte hunnit rivas behöver då parken inte riva den.

Frågan är om nämnden kan dra ut på ett rivningsföreläggande, och vad som är rimlig tid för det.

Borde inte kommunen och Kolmårdens djurpark ha förstått att en så stor anläggning krävde en detaljplan?

– Bara det att två olika domstolar gav två olika utslag visar att det är svårt att dra gränsen. Det finns en gråzon. Kommunens beslut fick godkänt i första insats, men i andra instans sa man att hanteringen borde ha varit i omvänd ordning, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

– Vi ska vara självkritiska i den meningen att när det kommer domslut, som talar om hur processen ska gå till, så ska man alltid lära sig av det.

Nu hoppas Stjernkvist att det går att göra om och göra rätt när det gäller formalia, utan att det ska hota djurparkens utveckling.

Både han och Liljeblad talar om att man redan är i gång med och planerar trafikförbättringar. Några av frågorna hanteras också i översiktsplanen för landsbygden som nu ska ut på utställning.

BAKGRUND

Efter att Wildfire 2014 fick bygglov har processen kantats av överklaganden.

Länsstyrelsen ansåg att det krävs en detaljplan, upphävde kommunens beslut och avslog bygglovsansökan. Mark- och miljödomstolen tyckte att det räckte med prövning i samband med bygglov, medan mark- och miljööverdomstolen går på länsstyrelsens linje.

Djurparken har tidigare fått en sanktionsavgift för att ha tjuvstartat byggandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om