Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon är på språng för kvinnors rättigheter

Sveriges enda Vänsterpartist i Europaparlamentet kämpar för kvinnors rättigheter.
Lägg därtill EU-kritiker. Och ordförande i ett utskott.
Det är i jämställdhetsutskottet Eva-Britt Svensson (V) är ordförande sedan 2009 och hon är fortfarande förvånad över att just hon valdes till posten.

Foto: Fotograf saknas!

Strasbourg2011-06-08 03:00

- Här i Europaparlamentet tillhör jag gruppen "förenade vänstern", en väldigt liten grupp med bara 35 ledamöter. Det är väldigt ovanligt att en ledamot från en så liten grupp blir utskottsordförande, säger hon och fortsätter:

- Jag är dessutom EU-kritiker, socialist och feminist. På det borde jag ha alla odds emot mig att bli ordförande, säger hon och skrattar lite.

EU-kritisk
Hon tror själv att hennes engagemang och pålästhet tog henne till posten. Att hon är EU-kritisk betyder inte att hon kämpar för att Sverige ska lämna unionen. Tvärt om.

- Samarbete vill alla ha, det är en självklarhet. Jag jobbar för att de beslut som fattas här ska bli så bra som möjligt, säger hon och förklarar hur hon tycker att EU kan bli bättre:

- Beslutsgången är alldeles för komplicerad. Medborgarna kan inte ställa oss till svars. Vi stiftar ju lagar som berör alla medborgare . Jag önskar en debatt om hur EU kan bli mer demokratiskt, men det det finns inget intresse för det här.

Kan driva frågor
Genom ordförandeposten besitter Eva-Britt Svensson ett verktyg som gör det möjligt för henne att driva frågor. Hon känner ett stort stöd från sina utskottsledamöter, hon har fått indikation på att de inte vill byta ut henne (vilket kan göras efter halva mandatperioden om utskottet så vill) och i våras fick hon igenom ett förslag i parlamentet:

- Det handlar om bekämpningen av könsrelaterat våld. En verklig framgång att nå en samsyn i hela parlamentet, säger hon.

Framgång
Förslaget innebär bland annat en minimilagstiftning i hela EU på stöd och hjälp för människor som utsätts för könsrelaterat våld, om abortfrågan och om våldtäkter som används som ett vapen i krig. Men även om Eva-Britt Svensson kan stoltsera med framgången i parlamentet, är det än så länge "bara" ett förslag. Någon lagstiftning kan nämligen bara komma i fråga om kommissonen, som utgörs av
20 000 tjänstemän, lägger ett förslag. Sedan är det upp till Europaparlamentet och Europeiska rådet att komma överens. Parlamentarikerna får inte påverka kommissionen, utan här är det lobbying som gäller.

- Jag driver frågor i både parlamentet och olika kvinnoorganisationer i Europa som i sin tur skapar opinion. Och kommissionen jobbar ju inte i ett politiskt vakuum, även om jag inte direkt får påverka dem, säger Eva-Britt Svensson.

Hur nära tror du en lagstiftning är då?

- Jag tror vi har kommit väldigt nära ett sådant förslag. Det finns ju stöd i hela parlamentet och kvinnoorganisationernas opinion är stark!

Spanien bra exempel
Hon lyfter fram Spanien som ett bra exempel på hur ett land kan ha en bra kvinnofridslagstiftning:

- Där har man specialdomstolar när det gäller våldtäkter och våld i nära relationer. Det blir snabbare beslut och det är en kraftig signal till samhället att man inte tolererar våld i nära relationer.

Den svenska, och nordiska, jämställdhetslagstiftningen är ett gott föredöme i EU, menar Eva-Britt Svensson, och beklagar lite att ingen annan svensk sitter med i jämställdhetsutskottet.

- Jämställdhetsfrågan var väldigt viktig när vi gick med i EU. Så jag kan bara beklaga att ingen mer svensk sitter med i utskottet, säger hon.

Ålder: 64 år.

Familj: döttrar och barnbarn.

Bor: Växjö och Bryssel (är i Bryssel måndag-torsdag varje vecka förutom en vecka i månanden då parlamentet träffas i Strasbourg)

Uppdrag i parlamentet: Ordförande i jämställdhetsutskottet och ledamot i inre marknadsutskottet. Engagerad i frågor som rör konsumenter, kvinnor och fackliga rättigheter.

Intressen: Min familj. Och litteratur.

När jag har en ledig dag: Då är det "mormorsdag". Då umgås jag med mina barnbarn! Jag saknar dem mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om