Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett litet steg mot ett enda parlament

Bryssel och Strasbourg. Eller bara Bryssel?För första gången finns en tydlig majoritet bland ledamöterna i parlamentet: lägg ner Strasbourg.

STRASBOURG2011-06-11 03:00

Den "historiska" omröstningen gjordes på onsdagen i parlamentet. Den gröna gruppen i EU hade lagt fram ett röstningsförslag om att parlamentet bara ska finnas i Bryssel.

- Det blev en tydlig majoritet, den största någonsin, om att bara ha parlamentet på ett säte, nämligen i Bryssel, säger Göran Färm som själv är positiv till förslaget.

Kostsam flytt
Parlamentets huvudsäte är i Bryssel men en vecka i månaden flyttas hela administrationen till Strasbourg. En kostnad på två miljarder kronor varje år, för att flytta maskineriet från Belgien till Frankrike och tillbaka igen. Röster om det osunda i detta, både ekonomiskt och för miljön, har länge höjts, men aldrig har majoriteten för Bryssel varit så stor som efter onsdagens omröstning.

- Nu måste vi lägga upp en strategi för att påverka medlemsländerna. Vi ska begära att den svenska regeringen tar upp det här på kommande förhandlingar om långtidsbudgeten och hoppas att Sverige kan gå i spetsen för det här och sätta lite tryck, säger Göran Färm.

Men även om det finns en majoritet i parlamentet för förslaget, är det bara ett litet myrsteg i riktningen att stänga ner Strasbourg. Här finns nämligen starka krafter, och lagrum, som emotsätter sig en flytt.

- Det här är en historiskt omstridd fråga. Tyskland och Frankrike har länge stridit om staden och efter andra världskriget beslutade man att lägga flera centrala europeiska funktioner i Strasbourg för att det aldrig skulle uppstå strid om staden igen. Här finns inte bara parlamentet utan även domstol, Europarådet och den europeiska ungdomsenheten, säger Göran Färm.

Frankrike slåss för att få ha kvar parlamentet, med stöd av Tyskland. En förhandlingsfördel för dem är att alla länder måste godkänna förslaget för att det ska gå igenom. Men Göran Färm är optimistisk:

- Kan vi förhandla på ett bra sätt och övertyga dem om att det här är det bästa så tror jag att det kan gå. Röster som höjs om hur mycket det här påverkar miljön och hur mycket det kostar gör det snart svårt för dem att försvara Strasbourg. Vi kan respektera historien även om parlamentet inte finns kvar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om