I år är första organiserade strandstädarsommaren för Valdemarsviks och Söderköpings kommuner. De båda kommunerna driver gemensamt projektet "Ren Ostkust" där även länsstyrelsen i Östergötland och statliga Naturvårdsverket ingår. Carl Hamilton arbetar som skärgårdsutvecklare för Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner och för region Östergötland. I hans arbete ingår också att vara ansvarig för projektet "Ren ostkust." Han berättar för Folkbladet att Östergötlands kustkommuner låtit sig inspireras av den södra grannkommunen Västerviks arbete med den digitala "Strandstädarkartan."
– Tanken med strandstädarkartan är att människor som rör sig ute på stränder, öar och skär enkelt ska kunna rapportera om nedskräpning, om egna städinsatser och om behov av hämtning av det skräp som samlats in, sa Carl Hamilton i telefon till Folkbladet från den ö i Östergötlands sydligaste skärgård där han är helårsboende.
Med några enkla klick på den digitala strandstädarkartan kan flaggor i olika färger sättas ut på de platser där det till exempel är "städat och klart (grön flagg) och röd flagg för platser med stort städbehov.
– Västervik har använt kartan tidigare än oss och de har därför hunnit längre med att lansera kartan ut till sina skärgårdsbesökande medborgare och turister. Vi startade vår verksamhet i juni i år och är därför bara i början, berättade Carl Hamilton som bland annat varit ute på "ut och njut i Gryt" och på St: Annadagen för att informera om strandstädningen och om den digitala kartan.
Först ut i Sverige med denna form av strandstädning var kommunerna på västkusten. Där har de hållit på sedan 2015.
– Västkusten är betydligt mer nedskräpad än ostkusten. Nordsjön och Atlanten matar in skräp från hela världen mot stränderna. Men vi har vår uppgift att fylla där vi verkar, sa Carl Hamilton.
Han tycker det är lite trögt i portgången för den digitala kartan. På kartan finns för dagen enbart ett fåtal flaggor utsatta för stränder i Valdemarsviks och Söderköpings kommuner.
– Jag hoppas det ska utvecklas i takt med att fler människor får vetskap om att kartan finns och om dess möjligheter, sa Hamilton.
Projektet Ren Ostkust sträcker sig fram till mars månad 2020. Naturvårdsverket står för 90 procent av kostnaderna. Carl Hamilton hoppas på en förlängning av verksamheten.
– Det vore också glädjande om Norrköpings kommun ville gå ihop med de andra två kustkommunerna om strandstädningen. Det skulle säkert bidra till ett ökat intresse, sa Carl Hamilton.