60 000 mobiltelefoner har stulits

Färsk statistik från polisen visar att 60 000 mobiltelefoner har stulits hittills i år.

Hittills i år har 60 000 mobiltelefoner stulits.

Hittills i år har 60 000 mobiltelefoner stulits.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Stöld2019-10-30 16:00

Det är SSF Stöldskyddsföreningen som tagit del av statistiken och en Demoskopsundersökning som SSF gjort att så många som 13 procent av Sveriges mobilägare inte har skärmlåset aktiverat.

Bortsett från mobilens värde isig själv innehåller de ofta mycket information som en tjuv kan dra nytta av. Har man tagit sig in i mobilen kommer man ofta åt e-post, olika betalningsfunktioner och sociala medier. Med hjälp av den informationen kan en tjuv lätt lura till sig pengar och beställa varor.

Därför är det viktigt att se över sin mobilasäkerhet, skriver SSF i ett pressmeddelande.

– Att så många som 13 procent har mobilen olåst är förvånande. Det är absolut nödvändigt för att skydda informationen i mobilen. Att aktivera skärmlåset med kod eller fingeravtrycksläsning är inte svårt men koden ska vara det. Koder som 000000 eller 123456 är det först tjuven provar, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF.

De flesta mobiler kan spåras via en app i mobilen om den blir stulen eller borttappad, men det visar sig att knappt 50 procent av användarna har den funktionen aktiverad.

För bättre säkerhet tipsar SSF om att använda skärmlås, unika lösenord eller fingeravtryck, använd aldrig samma kod till olika tjänster i molnet och ha mobilens spårningstjänst aktiverad.

Om mobilen har blivit stulen så spärra abonnemanget, lås mobilen via iCloud eller ett Google-konto, logga ut från alla tjänster i mobilen via dator och polisanmäld förlusten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om