Löpsedlar om sommarvädret, meteorologer i tv med femdygnsprognoser och det givna samtalsämnet vid jobbets kaffeautomat. Vädret berör, ibland upprör – men framförallt upphör det aldrig att intressera svenska folket.
Inför midsommar är det också lika självklart fokus kring det som kring stången och maten.
Vädrets primetime– Den här tiden är vädrets "primetime". Det finns nog ingen dag på året då vädret är så intressant, säger Olof Löfgren, professor emeritus i etnologi vid Lunds universitet.
Skälen till intresset är många, enligt honom. Det mest givna är hur skiftande det kan vara i Sverige.
– Bor man i ett medelhavsland är det sol nästan jämnt. Hur intressant blir det då? I Nordeuropa är vi mer väderbesatta för det finns så mycket mindre sol här. Förr var folk besatta av skäl som ekonomi, torka och kyla. Nu tittar vi ängsligt på himmeln av andra skäl.
Löfgren lyfter också fram andra anledningar, som att inget kan ge spänning för så lite peng som om det ska regna eller vara uppehåll.
– Vädret är den billigaste formen av mikrodramatik i folks liv. Det är ett stillsamt spänningsmoment och bjuder allt som oftast på ofarlig dramatik.
TT: Men varför är det då så intressant att prata om?
– Det är ett ofarligt känslofält. Det kan maskera dåliga känslor, är du deppig eller på dåligt humör har det nog med vädret att göra. Det är dessutom en bra isbrytare.
VäderfixeradRent tekniskt och massmedialt har det under senare år skett en stor förändring. Tidningar ger allt mer utrymme för vädret och det finns specialsajter och appar till telefonen.
– Vi har aldrig haft så starkt väderrapportering som nu och det går att göra mer dramatiskt med digital teknik. Vindar som flyger och solen som går upp och ned. Det går att leka med vädret.
Den stora frågan är annars om intresset kommer att vara oförändrat i framtiden?
– På senare år har vädret fått en farlig dimension. Det finns en koppling till klimatförändringar och om det verkligen är bra att det blir den bästa sommaren någonsin, säger Olof Löfgren. (TT)