Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En uthyrare har stor frihet att välja

- Det finns ett ganska stort utrymme för hyresvärdar att välja sina hyresgäster. Men de får inte vara diskriminerande, säger Johan Hjalmarsson, chef för utvecklingsenheten på Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO).

STOCKHOLM2008-07-26 03:00
Anmälan mot Magnus Ericsson ligger just nu på DO:s bord och där väntar man på hans version av händelsen. Enligt Johan Hjalmarsson, som dock inte kan uttala sig i det specifika ärendet, har hyresvärdar ganska stort svängrum när det gäller valet av hyresgäster.- Det finns ett stort utrymme att sortera ut vilka hyresgäster man vill ha. Det finns ingen redovisning för hur bostäder fördelas i Sverige idag, det sker bakom stängda dörrar, säger han.Han poängterar dock att villkoren för urvalet av hyresgäster inte får vara diskriminerande enligt den lag som DO stödjer sig på, Diskrimineringsförbudslagen, som bygger på ett EG-direktiv. Ärenden som rör bostadsdiskriminering är efter arbetsmarknaden det område där DO får flest anmälningar, 92 stycken förra året.Utsatt minoritet
När ett ärende kommer in till DO görs en utredning och för att se om värden kan ge en objektivt godtagbar förklaring till den anmälda händelsen.Ett ärende tar mellan tre och fyra månader och ibland driver DO fallet till domstol. Men det är inte ovanligt att det blir förlikning, alltså att parterna kommer överens utan domstolsinbladning. Sanktionen om värden blir dömd är skadestånd. Ett fall av bostadsdiskriminering i våras gav ett skadestånd på 50 000 kronor. - Men det är väldigt olika och beror på hur allvarlig man bedömer att diskrimineringen är, säger Johan Hjalmarsson.Enligt Johan Hjalmarsson är romer en särskilt utsatt minoritetsgrupp i Sverige som i sina kontakter med samhället dagligen möter en öppen rasism. DO har drivit flera fall för romer som anmält att de blivit diskriminerade på bostadsmarknaden.Vissa har drivits till domstol och slutat till DO:s favör. Ökad medvetenhet
- Under våren drev vi och vann ett allvarligt fall av diskriminering där en gravid trebarnsmamma blev utkastad på gatan av sin hyresvärd på grund av sin romska bakgrund, säger Johan Hjalmarsson.De senaste två åren har DO arbetat med ett särskilt bostadsprojekt som riktar sig både till marknadens aktörer och minoritetsgrupper för att öka kunskapen och skapa en framåtsyftande dialog. - Diskrimineringen på bostadsmarknaden är omfattande och ett strukturellt problem som påverkar människors hela livssituation. Den etniska hierarkin i samhället syns tydligt på bostadsmarknaden och diskrimineringen bidrar till den segregation och det utanförskap som vi kan se i våra städer idag, säger Johan Hjalmarsson.- Att ha någonstans att bo är en grundläggande mänsklig rättighet, fortsätter han.Han tycker att det idag finns en ökad medvetenhet bland bostadsmarknadens aktörer när det gäller diskrimineringsfrågan. - Bostadsdiskriminering är ett väldigt allvarligt samhällsproblem men situationen går att förändra och bostadsmarknadens aktörer har här ett stort ansvar för att skapa en öppen och inkluderande bostadsmarknad, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om