Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unna dig en bunt sparris

Ingen grönsak kan mäta sig med sparris när det gäller att signalera att nu är det vår. Bjud in till en lättlagad sparrisfest! Just nu är tillgång och kvalitet som bäst.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2009-05-07 03:00
Egentligen finns det hur många orsaker som helst att ställa till med en vårfest. För mig räcker det med det faktum att våren är här. Behöver man fler anledningar visar en blick i almanackan att årstiden är fylld av helger och klämdagar. Räcker inte det kan man alltid plocka fram svenska flaggan och fira prins Carl Philip som fyller 30 år den 13 maj.Vit först
Vit och grön sparris är egentligen samma växt, med den skillnaden att den vita skördas innan den ens kommit upp ur jorden. Väl uppe i solljuset skiftar den färg till grönt och låter man allt växa vidare slutar det med en hög, ganska risig buske. Begreppet primör kan inte få en tydligare representant, vare sig man gräver upp skotten från underjorden eller hugger av dem när de tittat upp. Den som väntar går miste om hela härligheten, för som buske är sparrisen varken god eller vacker. All sparris ska hanteras med stor försiktighet. Tänk på det redan på väg hem från affären. Sparris trivs definitivt inte i en överfyll plastkasse. Bär hem försiktigt, ge den extra sprödhet genom att lägga den i kallt vatten och tillaga inte mer än nödvändigt. Grön sparris behöver inte kokas mer än 4-5 minuter. Vit cirka 8-10 förutsatt att den är färsk. Har den legat en tid innan kokning kräver den längre koktid. Bästa sättet att kolla kokningen är med provsticka i den nedre delen av sparrisen. Jag tycker att den är godare lätt krispig än mjuk.Rätt för prinsen
Enklaste sättet att servera färsk sparris är med rört smör. Lyxigaste är med hemvispad citronhollandaise eller varför inte med pasta eller som garnering till mat med tydlig vårkänsla. I köttsammanhang handlar det om unga djur som kyckling, lamm och lite längre fram även kalv. Och skulle prins Carl Philip känna sig osäker på vad han ska äta på sig 30-årsdag kan jag ju alltid tipsa om en ugnsstekt ekokyckling serverad med örter och sparris.
För 4 personer200 g vit sparris1 msk salt1/2 tsk strösocker100 g rumstempererat smör1 citronflingsaltvitpepparcitronmeliss1. Lägg smöret i en vispvänlig skål och vispa det med elvisp till dess det blir ljust, nästan vitt. Krydda med 2 msk färskpressad citronsaft, flingsalt och peppar. Smöret ska vara smidigt, nästan som en tjock sås.2. Låt sparrisen ligga i kallt vatten några minuter. Skala sparrisen från toppen och nedåt med potatisskalare. Skär bort den hårda delen längst ner. Koka upp vatten med salt och socker. Sjud sparrisen sakta i 8 minuter. Provstick i nedre delen för att känna om den är klar, annars sjud en stund till.3. Låt sparrisen mellanlanda på hushållspapper innan den läggs upp. Fördela smöret över och garnera gärna med citronmeliss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om