Syrligt vårtecken
Plötsligt börjar det spira i trädgårdslandet. Först en stor knopp som efter några dagar skjuter iväg stjälkar åt alla håll och kanter. Visst känner vi igen växten. Det är rabarbern som är på väg upp ur jorden.
Rabarberdryck. Med en rejäl dos socker förvandlas rabarbern till god saft. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Fotograf saknas!
Först i mitten av 1800-talet insåg man att det var stjälkarna som skulle ätas. De var visserligen betydligt smakfullare, men att sträcka sig till att beteckna dem som goda klarar man inte ens av i dag. Engelsmännen är däremot mer intresserade av rabarber, inte minst som chutney att servera till heta rätter, gärna sådana med indisk kryddning. Ursprungligen kommer rabarbern från Sibirien. Växten är flerårig och bästa smaken har den under våren och försommaren. Längre fram i sommar blir stjälkarna lätt träiga, men håller man efter rabarbern och inte låter den stå för länge kan man använda den långt in på hösten. Bra putsmedel
Rabarber är rik på oxalsyra som i sin tur binder kalcium. Av den anledningen bör man undvika att ge rabarber till små barn. Mjölk eller grädde bör alltid serveras till eftersom det minskar oxalsyrans negativa effekt. I stora delar av världen anses rabarber fortfarande bara vara en medicinalväxt, speciellt bra för matsmältningsorganen. Vidare kan rabarberrot användas för att färga hår gult och krossade rabarberblad lär vara effektiva som putsmedel för mässing och koppar.
Rabarberpaj
För 4 personer
Till pajdegen: 150 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Till fyllningen: 4-5 rabarberstjälkar 2 syrliga äpplen 2 msk strösocker 1 tsk mald kanel 1 tsk mald kardemumma Till servering: 2 dl vispad grädde 1. Blanda pajdegen. Kör mjöl och matfett i matberedaren och avsluta med ett par matskedar iskallt vatten. Låt degen gå ihop, ibland krävs det ett par tag med händerna, och ställ den kallt en halvtimme före utbakning. 2. Dra bort det yttersta skiktet från rabarbern. Skär resten i små bitar. Skala och kärna ur äpplena. Skär fruktköttet i små bitar. Blanda rabarber- och äpplebitar i en skål och krydda med socker, kanel och kardemumma. 3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Klä smörade portionsformar med deg. Fyll pajerna med rabarber- och äppleblandningen. Lägg ett mönster av tunna degremsor över och grädda pajerna cirka 20 minuter i 225 graders ugn. Serveras ljumma med iskall vispad grädde.