Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svält och spyor i "Robinson"-träsket

Myggor och magsjuka, men ingen mat. När TV 4 tar sig an "Robinson" tvingas deltagarna klara sig helt på egen hand.- Redan efter ett dygn började man känna av svälten, säger deltagaren Erik Billing.

Stockholm (TT Spektra)2009-03-20 14:57
Det är fyra år sedan "Robinson" sist sändes i svensk tv, men intresset för dokusåpan har knappast tagit skada av uppehållet. Två dagar efter det att TV 4 började annonsera efter tävlande hade 2 000 personer anmält intresse.
På lördag klockan 21 är det premiär.
Bland 19 000 sökande valdes 18 personer ut, men deras möte med Robinson-ön blev inte vad de väntat sig. På lördag sänds det första avsnittet av nya "Robinson". I stället för de hängmattor och paradisstränder man vant sig vid från tidigare säsonger tvingas de tävlande bygga bo i en stinkande träskmark.
Läger i ett träsk
Bland de första att nå lägerplatsen är Erik Billing, en 27-årig lärare från Malmö.
- Det är helt klart att det här är det hårdaste Robinson någonsin. Tidigare deltagare har fått risransoner och har haft mycket trevligare miljöer att vistas i, säger han.
Och så börjar han räkna upp de prövningar deltagarna tvingades genomlida. Det är myggor, sömnproblemen, konstant hunger, svett och återkommande ösregn som gör att ingen och ingenting någonsin är torrt.
- Sedan är man hopträngd med de här människorna som man ska lära känna och som ibland är riktiga "assholes". Om man inte äter blir man grinig och svag. Vid något tillfälle kände jag det som att vi var på ett ålderdomshem. Vi var svaga och desorienterade, säger Erik Billing.
Spydde i två dygn
Jakten på mat driver flera deltagare äta de ostron som lever i det grumliga vattnet vid lägerplatsen. Något de får ångra bittert.
- När man fick magsjukan där tog det enormt på krafterna. Då var man nästan döende. Jag hoppades att läkaren skulle säga att jag var för sjuk för att fortsätta, men det gjorde hon inte, säger Gävlebon Ellenor Pierre, 35.
Under två dygn är hon helt utslagen.
- Jag bara låg som ett kolli och sedan satte jag mig upp när jag skulle kräkas.
Under de första veckorna får deltagarna ingen hjälp alls från tv-produktionen. Men efter ett tag börjar TV 4 inse att de kanske tagit i för mycket.
- De får inte ens ett risgryn av oss på tre veckor. Men vi har ett läkarteam med oss som kollar alla varje dag. Läkaren kom tillbaka efter att ha gjort kontrollerna och säger att det är två som inte har någon känsel kvar i benen och en som inte ens orkar resa sig. Det är kanske dags att ni ger dem lite mat som belöning för tävlingarna, säger programledaren Linda Isacsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om