Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stig blev kungligt belönad

Under sina år som utrikeskorrespondent i Moskva träffade Stig Fredrikson den sovjetiske regimkritikern Aleksandr Solzjenitsyn i hemlighet. För allmänheten har han under fyra decennier begripliggjort komplicerade utrikespolitiska skeenden. Lagom till sin 65-årsdag belönades han med en kunglig medalj.

Stig Fredrikson vill sätta in utrikesjournalistiken i ett sammanhang och göra den förstålig för alla. Foto: Johan Engman/Scanpix

Stig Fredrikson vill sätta in utrikesjournalistiken i ett sammanhang och göra den förstålig för alla. Foto: Johan Engman/Scanpix

Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2010-03-18 03:00
Under uppväxten i Småland hade Stig Fredrikson ingen tanke på att bli utrikeskorrespondent och han har aldrig gått på någon journalistskola. Ingången till journalistiken var ett ohejdat språkintresse.- Jag var ett barn av det kalla kriget och det påverkade mitt yrkesval. Jag blev väldigt språkintresserad och läste ryska på Tolkskolan.Därefter skrev han bok- och teaterrecensioner för Smålandstidningen, en första kontakt med journalistvärlden som gav mersmak. När han 1969 började på Associated Press blev han besjälad av att göra utrikesnyheter förståliga.- Många uppfattar utrikesjournalistik som svår och farlig. Jag vill sätta in förlopp i sitt sammanhang och hjälpa folk att förstå. Jag tycker om saklig rapportering, det passar mitt temperament - jag är inte den som oroar mig i onödan. När korrespondentposten i Moskva blev ledig, kände den 27-årige språkbegåvningen att det inte fanns något han hellre ville göra.- Moskva under Sovjettiden var en speciell upplevelse. Journalisterna föstes in i ett getto, ett inspärrat kvarter. Det var spännande att föra samtal och samarbeta med kollegor från världens alla hörn.Speciellt spännande var mötet med regimkritikern och nobelpristagaren Aleksandr Solzjenitsyn, i mars 1972. Det som började som ett försök att få Solzjenitsyn att ta emot nobelpriset i Moskva, hade blivit allt mer riskabelt. Som när Stig gick förbi gränskontrollen på Moskvas flygplats med ett kuvert med bilder av Solzjenitsyn fastklistrat på ryggen.- Under två år var jag hans livlina till omvärlden. Det var väldigt spännande att spela en roll för en sådan stor man.Kunglig medalj
Det var därför en stor lättnad när Sovjetunionen upplöstes och han för första gången kunde avslöja det han varit med om. Då hade även den alltid lika behärskade Stig Fredrikson svårt att dölja sin glädje i Aktuellts studio, juldagen 1991.- Det var det roligaste jag har varit med om. Jag har för mig att det framgick av min kommentar att det var en glädjens dag. I min generation var hotet om kärnkraftskrig det stora hotet mot våra liv.Lagom till sin 65-årsdag belönades han med konungens medalj av 8:e storlek för sina betydande insatser som journalist och utrikeskorrespondent.- Det kom helt oväntat och har betytt att någon har sett och uppskattat det jag gjort under åren. Jag blev väldigt glad, säger Stig Fredrikson.
Namn: Stig Fredrikson.Fyller: 65 år den 20 mars 2010.Gör: Utrikeskommentator i SVT:s Aktuellt.Bor: Täby, Stockholm.Familj: Gift, tre vuxna barn och fyra barnbarn.Aktuell: Föreläser om sin nyutkomna bok Daterat Moskva: Rysslands väg leder bort.Karriär i korthet: Nyhetsbyrån AP, 1969-1970, Tidningarnas Telegrambyrå 1970-1972, utrikeskorrespondent i Moskva 1972-1976, Ekoredaktionen i SR 1976-1979, utrikeschef för SVT:s Aktuellt 1979-1982, SVT:s utrikeskorrespondent i USA 1982-1986, utrikesreporter på Aktuellt 1986-1993 och redaktionschef 1993-2001. Sedan 2001 är han utrikeskommentator i Aktuellt. Ordförande i Publicistklubben 2004-2008.Utmärkelse: Konungens medalj i 8:e storlek.Så firar jag födelsedagen: "Med hela familjen i Madrid."Om att fylla 65: "Inte så kul. Men steget mellan 50 och 60 kändes större."Favoritfilm: "Andrej Rubljov av den ryske regissören Andrej Tarkovskij."Fritidsintressen: "Joggar och läser skönlitteratur."Bästa hemmasysslan: "Matlagning. Favoriten är ryska oxrullader."Styrka: "Förmågan att göra komplicerade förlopp begripliga."Svaghet: "Ibland allt för lugn."Favoritplats: "Vid sommarstugan i Tjusts skärgård, Västervik."Läser helst: "Skönlitteraturen. Bland favoriterna finns den amerikanske författaren Cormac McCarthy."Blir lycklig av: "Umgås med barnen på landet."Framtiden: "Fortsätta arbeta åtminstone ett år till."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om