Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sola i skuggan! Experter oroas över ökat antal hudcancerfall

Vi solar som aldrig förr, trots att de flesta känner till att UV-strålningen kan leda till hudcancer. Samtidigt uppger var fjärde svensk att de blivit brända när de jobbat i trädgården eller solat på balkongen.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2006-07-01 06:00
Inför varje sommar kommer det nya larmrapporter om att antalet hudcancerfall ökar. Trots det är det ytterst få som ändrar sitt beteende i solen. När värmen kommer åker kläderna av och sen är det bara en tidsfråga innan den vinterbleka hyn blivit ilsket röd och öm. På Statens strålskyddsinstitut SSI är man bekymrad över att det är så svårt att ändra attityderna.
- Vårt förhållande till det här med att sola är djupt inrotat i den svenska folksjälen. Men samtidigt är solandet en relativt ny företeelse. För bara 80 år sedan var det snarare modernt att ha en blek hy även under sommaren, säger Lars-Erik Paulsson som är SSI:s expert på området.
Även om han själv tillhör skaran som gärna tar för sig av solens värme är han bekymrad över att så pass många svenskar gör samma misstag år efter år.

Svårt ändra attityder
- Det är direkt skadligt att bli bränd av solen. Speciellt utsatta är mindre barn eftersom de har känsligare hud och lättare kan bränna sig. Flera solbrändskador i barndomen ökar risken för att senare i livet drabbas av malignt melanom. Barn i allmänhet vistas också betydligt mer utomhus än vuxna, säger han och tillägger att bara hälften av föräldrarna känner till att brännskador från solen under barndomen ökar risken för hudcancer senare i livet.
I en färsk enkätundersökning som SSI gjort svarade dessutom var fjärde vuxen att de bränt sig i solen i trädgården eller på balkongen. Var femte uppgav att de råkat ut för samma sak på badplatser utomlands, detta trots att de flesta vet hur de bör skydda sig mot att bli brända.
- Attityderna till det här med att sola påminner om hur vi såg på rökningen förr i tiden. De flesta visste att det inte var bra att röka, men samtidigt visste man att eventuella skador från tobaken inte visade sig förrän långt senare i livet. Ungefär så är det med solandet i dag. Vi tar helt enkelt en kalkylerad risk för att njuta här och nu, säger Lars-Erik Paulsson.

Falsk trygghet
Han säger också att det stora utbudet av olika typer av solskyddsmedel invaggar många i en falsk trygghet. Solkrämer ska bara användas som ett komplement till andra solskydd som till exempel kläder, hattar eller parasoll. Även om solskyddsmedel med en hög faktor skyddar mot sol ska de inte användas för att sola på ett säkrare sätt.
- Solskyddsmedlen fungerar alldeles utmärkt för att förstärka skyddet mot solen, till exempel i form av en klick i nacken när man har en t-shirt på sig. Däremot ska de inte användas för att man ska kunna ligga och sola några extra timmar på stranden.
Kompletterar man kläderna med en vidbrättad hatt behöver sällan ens de med känslig hud smörja in sig speciellt mycket.
För att solskyddskrämer ska ge ett bra skydd måste de smörjas in ordentligt i huden. En vuxen som vill skydda hela kroppen bör räkna med att det går åt minst en handfull kräm, vilket är betydligt mer än de flesta använder.

Smörj flera gånger
- Snåla inte på solkskyddskrämen, men glöm som sagt inte bort att medlen bara är ett komplement till kläderna, säger Lars-Erik Paulsson som poängterar att man bör använda rätts sort solkskyddsmedel.
Solljuset består av UVA- respektive UVB-strålning. UVA gör att det pigment som redan finns i huden mörknar och vi blir bruna. Samma ljus ger också upphov till soleksem och på sikt även rynkor och läderartad hud. UVB är starkare, stimulerar nybildning av pigment och gör huden tjockare. För mycket UVB-strålning ger akuta brännskador.
Båda typerna av strålning kan på längre sikt ge olika former av hudcancer. För att skydda huden mot UV-strålningen är det därför viktigt att välja ett medel som innehåller både UVA- och B-filter.
En del solskyddsmedel sitter inte kvar så länge på huden. En bra tumregel är att smörja in sig 30 minuter innan man ska ut i solen så att huden hinner ta upp krämen. Vattenfasta krämer är bara vattenfasta en stund och det är därför viktigt att smörja in ett nytt lager efter några dopp.
Under det kommande året ska EU-kommissionen ta fram standardiserade testmetoder för solskyddsmedel, enhetlig märkning och tydligare bruksanvisningar för att det ska bli enklare för konsumenter att välja rätt sorts medel.
Lars-Erik Paulsson säger att den etablerade märkningsprocessen i Sverige fungerar bra, men välkomnar samtidigt ett mer standardiserat system som gäller i stora delar av världen.
- Det skulle underlätta för den som är på semester utomlands och vill köpa ett solskyddsmedel som ger samma effekt som det man är van vid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om