Snabbmat på riktigt
Ont om tid har vi gott om. I synnerhet när det gäller att laga mat efter arbetsdagens slut. Då gäller det att välja rätter som blixtsnabbt tar sig till bordet.
Krydda, kavla och stek köttfärsen. Resultatet blir något som med lite fantasi kan liknas vid kebab.
Foto: Dan Strandqvist
Krogen är kanske inte världens bästa förebild när man pratar nyttig mat, men vi har mycket att lära av yrkeskockar om vi vill skynda på matlagningen. Ett knep är att använda alla resurser som köket har. Ofta finns en vattenkokare som bara används till tevatten. Det finns många minuter att tjäna genom att koka upp vatten på det sättet. Har man ingen vattenkokare kan en kastrull med vatten sättas på spisen så fort man ska laga mat. Själva uppkokningstiden är ofta det som får matlagningstiden att rinna iväg och med hett vatten i beredskap har man kommit långt. Mikrovågsugnen är inte bara ett redskap för värmning av snabbpizzor. Har man ett litet hushåll kan mikron korta ner matlagningstiderna väsentligt.Tänk i förväg
Andra knep är att använda ganska stora kastruller. I små kärl ligger maten på höjden, vilket gör att det tar tid för värmen att komma ända upp. I ett vidare kärl kommer maten närmare värmekällan och uppvärmingen går fortare. Se även över dina redskap och kassera vingliga kastruller och pannor. Plan botten är en förutsättning för effektiv matlagning såvida man inte har gasspis. Till sist ett knep som alltid används av yrkeskockar men som upplevs som pekpinnar i hemmet - förbered maten och tänk en eller ett par dagar i förväg. Då är det bara att värma när hungern sätter in.