Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smått och gott

Smått, variationsrikt och lockande. Faten med små delikatessmörgåsar är svåra att låta bli och tillsammans med ett glas bubbel eller annan festdryck kan man fira snart sagt vad som helst med dessa små läckerheter.

Rökt kött passar utmärkt på små läckra canapéer.

Rökt kött passar utmärkt på små läckra canapéer.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2010-12-30 03:00

Även om årets jul- och nyårshelg är snål på klämdagar blir det ändå några extra lediga dagar kring årsskiftet och trettonhelgen. Kanske kommer släkten eller några vänner på besök, och då passar det perfekt med små läckra delikatessmörgåsar. Räkna tre per person om det blir varmrätt efteråt och något fler om man tänker sig att bara mingla runt med tilltugg följt av kaffe och en chokladstinn mjuk kaka.

Diskret vink
Canapéer på ljust eller mörkt bröd är bästa valet när man gör en större mängd små smörgåsar. Toast är stekt vitt bröd som bör serveras varmt, vilket gör att det alternativet faller. Smördeg fungerar däremot, liksom lätt rostat vitt bröd.

Enligt den gamla skolan skulle snittar eller delikatessmörgåsar alltid serveras tre och tre. En inledande med fisk eller skaldjur, en andra med kött av något slag och den sista med ost. Samma uppbyggnad skulle det vara på landgångar. På det långsmala brödet radades grunden fisk, kött och ost upp och allt dekorerades sedan med blad och grönsaker. Var det ordning och reda på serveringspersonalen placerades landgången alltid med fisksidan snett mot gästen som en diskret vink om var han eller hon skulle börja äta. Men det var då det. I dag är det friare, även på fina krogen, och det är inget som hindrar att man gör enbart fisk- och skaldjurscanapéer eller på annat sätt väljer det man tycker bäst om.

Samma slag
Att bjuda snittar från bricka eller stort fat imponerar alltid. För att gästerna lätt ska hitta på fatet bör man sortera de olika canapéerna i rader. Försök också att göra canapéer av samma slag så lika som möjligt. Variationer i storlek eller mängden av pålägg förvirrar likaså.

För 4 personer

2 skivor vitt formbröd

4 små dillvippor

4 tsk löjrom

4 små citronsnittar

Till Skagenröran:

1 dl majonnäs

3 msk crème fraiche

1 msk finhackad dill

1 msk mycket finhackad rödlök

1 dl finhackade räkor

några droppar vitvinsvinäger

salt

1. Färska räkor kan hackas direkt. Frysta måste pressas i flera lager hushållspapper så vätskan i skaldjuren minskar. Fuskar man här får man en lös och rinnig röra.

2. Blanda majonnäs och crème fraiche med hackad dill och hackad rödlök. Vänd ner räkorna och smaka av med några droppar vitvinsvinäger samt eventuellt lite salt.

3. Ta ut fyra små bröd med utstickare eller kakmått. Fördela Skagenröran på bröden och toppa med löjrom, citronsnittar och dill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om