Även om årets jul- och nyårshelg är snål på klämdagar blir det ändå några extra lediga dagar kring årsskiftet och trettonhelgen. Kanske kommer släkten eller några vänner på besök, och då passar det perfekt med små läckra delikatessmörgåsar. Räkna tre per person om det blir varmrätt efteråt och något fler om man tänker sig att bara mingla runt med tilltugg följt av kaffe och en chokladstinn mjuk kaka.
Diskret vink
Canapéer på ljust eller mörkt bröd är bästa valet när man gör en större mängd små smörgåsar. Toast är stekt vitt bröd som bör serveras varmt, vilket gör att det alternativet faller. Smördeg fungerar däremot, liksom lätt rostat vitt bröd.
Enligt den gamla skolan skulle snittar eller delikatessmörgåsar alltid serveras tre och tre. En inledande med fisk eller skaldjur, en andra med kött av något slag och den sista med ost. Samma uppbyggnad skulle det vara på landgångar. På det långsmala brödet radades grunden fisk, kött och ost upp och allt dekorerades sedan med blad och grönsaker. Var det ordning och reda på serveringspersonalen placerades landgången alltid med fisksidan snett mot gästen som en diskret vink om var han eller hon skulle börja äta. Men det var då det. I dag är det friare, även på fina krogen, och det är inget som hindrar att man gör enbart fisk- och skaldjurscanapéer eller på annat sätt väljer det man tycker bäst om.
Samma slag
Att bjuda snittar från bricka eller stort fat imponerar alltid. För att gästerna lätt ska hitta på fatet bör man sortera de olika canapéerna i rader. Försök också att göra canapéer av samma slag så lika som möjligt. Variationer i storlek eller mängden av pålägg förvirrar likaså.