Traditionen att duka upp julbord Àr ingen sÀrskilt gammal tradition. Det började för sÄ dÀr 100 Är sedan och Àr egentligen ett utbyggt sÄ kallat sill- och brÀnnvinsbord, det som tidigare erbjöds resande pÄ vÄra gÀstgiverier. De första annonserna för julbord publicerades 1919 och allt sedan dess har krogarna tÀvlat med varandra att duka upp sÄ mÄnga rÀtter som det överhuvud taget gÄr.
Om det kan man tycka vad man vill, men i det egna julfirandet bör kvalitet och omsorg gÄ före mÀngd och antal. Hellre nÄgra fÄ, utvalda rÀtter som smakar gott Àn mÀngder med mat som ingen egentligen vill ha. VÀlj rÀtter som du vet att familjen uppskattar och hoppa över resten. Det mÄr alla bÀst av.
Ett par sorters sill Ă€r alltid gott att ha till hands. Ăven om den inlagda med kryddpeppar och rödlök Ă€r det sĂ€kraste kortet vill man gĂ€rna spĂ€nna bĂ„gen lite till. SĂ„ varför inte bjuda pĂ„ apelsinsill och norrlĂ€ndsk brĂ€nnvinssill. Mitt sĂ€tt att lĂ€gga in sill börjar alltid med en mild, sötkryddig löksill. Med den som grund kan man sedan göra snabba smakförskjutningar med allt frĂ„n sockerkokt apelsinskal till majonnĂ€s, crĂšme fraiche och brĂ€nnvin. Tradition och nytĂ€nkande pĂ„ samma gĂ„ng.
Löksill kan Àven köpas fÀrdig om man vill ta en genvÀg och numer finns Àven nÄgot som kallas femminuterssill. Bakom namnet döljer sig en neutral sillinlÀggning med fÀrdigskurna sillbitar som kan Àtas direkt eller smaksÀttas.
KrÀmiga sillinlÀggningar Àr uppskattade idag. Det som började med senapssill har vuxit till hyllmeter med alla tÀnkbara smaker. Vitlök, örter och kryddor varvas med en och annan sillbit. Om du blandar en del majonnÀs med 2-3 delar crÚme fraiche och lite lag fÄr du en egen grund att krydda som du vill. SvÄrare Àn sÄ Àr det inte.
//bilder:7
Bildtext 1: Julsillen. NÄgra dagar före jul lÀggs sillen in. De krÀmiga inlÀggningarna med crÚme fraiche bör man vÀnta med till nÄgot dygn innan de ska serveras.
Foto: Dan Strandqvist
Du har hÀmtat texten felaktigt!!
Bildtext 2:Sillkryddor. Saftig rödlök, fÀrska örter, kryddpeppar och senapsfrö Àr goda ingredienser tillsammans med sill.
Foto: Dan Strandqvist
Du har hÀmtat texten felaktigt!!
Bildtext 3:Mörka dagar. Veckorna före jul Àr det svart som en kolsÀck mest hela dagen. Trots att klockan Àr 12 pÄ dagen fÄr nÄgra ljus brinna i köksfönstret.
Bildtext 4:Vegetariskt. Samma inlÀggningslag som anvÀnds till löksill kan ocksÄ hÀllas över tunna bitar morot, zucchini och rödlök för att fÄ ett vegetariskt alternativ till sillen.
Foto: Dan Strandqvist
Du har hÀmtat texten felaktigt!!
Bildtext 5/6:En ger flera. Löksill i grunden kan sedan ge hur mÄnga sillinlÀggningar som helst. NÀrmast norrlÀndsk brÀnnvinssill, apelsinsill till vÀnster och skÄnsk senapssill till höger.
Foto: Dan Strandqvist
Du har hÀmtat texten felaktigt!!
Bildtext 7:Tre smakprov. Provskedarna Àr laddade med i tur och ordning apelsinsill, norrlÀndsk brÀnnvinssill och skÄnsk senapssill.
Foto: Dan Strandqvist
Löksill
För 4 personer
1 burk inlÀggningssill, ca 400 g
Till inlÀggningslagen:
3 1/2 dl vatten
1 dl Àttika, 12 procent
1 1/2 dl strösocker
1 msk krossad svartpeppar
1 tsk krossad kryddpeppar
4 hela kryddnejlikor
2 gula lökar
1.Spola av sillen eller lÄt den ligga ett par timmar i kallt vatten.
2.Koka upp vatten, Àttika och kryddor. StÀll lagen att kallna. Skala och skiva löken.
3.LÄt sillen rinna av och varva den med skivad lök i en glasburk. Efter ett dygn i kylskÄp Àr sillen klar att Àta som den Àr eller anvÀnda som grund för följande snabba sillrecept. Om du vill göra flera inlÀggningar kan receptet rÀknas upp bÄde en och flera gÄnger.
Inlagd sill
För 4 personer
1 sats löksill
Till lagen:
4 msk Àttika, 12 procent
2 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 persiljekvist
1 bit morot
1 rödlök
1. Sillen Àr redan inlagd och klar. HÀr vill vi fÄ fram smaken av heminlagd sill. MÀt upp socker i en skÄl. TillsÀtt Àttika och vatten. Vispa till dess sockret löst sig.
2. Sila av den gamla lagen. SkÀr löksillen i bitar och varva med grovt stötta kryddpepparkorn, skivad rödlök och morot, lagerblad och grovt hackad persilja i glasburk. SlÄ pÄ den nya lagen. Klar att servera direkt, med godast efter nÄgon timme.
Apelsinsill
För 4 personer
1 sats löksill
1 msk apelsinskal, bara det yttersta
1 msk strösocker
1 rödlök
1. SkÀr loss det yttersta, orangefÀrgade skalet frÄn en vÀl tvÀttad apelsin. Det Àr bara den fÀrgade delen av skalet som ska med. Den vita, lÀderliknande delen av skalet ger besk smak. Strimla skalet och lÀgg den i en kastrull. Sila över lagen frÄn löksillen och tillsÀtt strösocker. Sjud skalen 8-10 minuter. StÀll att svalna.
2. Skala och skÀr rödlöken i smala klyftor. SkÀr sillen i bitar och varva den med rödlöken i en glasburk. SlÄ pÄ den kalla lagen med skal och allt. LÄt stÄ nÄgra timmar i kylskÄp innan servering.
SkÄnsk senapssill
4 personer
1 sats löksill
1 dl crĂšme fraiche
3 msk majonnÀs
3 msk skÄnsk senap
1 tsk fransk Dijonsenap
1 msk gult senapsfrö
1/2 dl strimlad purjolök
1 tsk vitvinsvinÀger
1. Stöt senapsfröna grovt i mortel. Blanda crÚme fraiche, majonnÀs, bÄda senapssorterna samt senapsfrö. Tunna blandningen lÀtt med vinÀger och lag frÄn löksillen.
2. LÄt sillen rinna av och skÀr den i bitar. Skölj purjolöken noga och strimla den fint. Blanda ner sill och lök i marinaden.
NorrlÀndsk brÀnnvinssill
För 4 personer
1 sats löksill
1 liten burk ansjovis, ca 100 g
3 msk crĂšme fraiche
2 msk majonnÀs
1 dl lag frÄn löksillen
4 cl Norrlands Akvavit (kan uteslutas)
2 msk finhackad fÀrsk timjan
2 msk finhackad persilja
1/2 rödlök
2 msk löj-, lax- eller röd stenbitsrom
1. Sila av en deciliter lag frÄn löksillen. Blanda den med majonnÀs, crÚme fraiche och brÀnnvin, om man vill.
2. Hacka timjan och persilja. Skala och skÀr rödlöken i tunna skivor. VÀnd ner örter och lök i marinaden.
3. SmaksÀtt marinaden med en matsked lag frÄn ansjovisen. Hacka ansjovisfiléerna fint och blanda dem i lagen.
4. LÄt sillen rinna av och skÀr den i bitar. Blanda ner bitarna i marinaden. StÀll sillen kallt nÄgon timme innan servering. LÀgg upp och garnera med rom, helt frÄn löja, lax eller forell men det funkar med röd stenbitsrom ocksÄ.
Att dricka till
Till sill Àr det tveklöst öl och möjligtvis snaps som gÀller före vin. SjÀlv vÀljer jag gÀrna ett ljust lageröl före tunga, ofta söta julblandningar. Med risk för att verka fantasilös blir det en OP Andersson i spetsglaset. BÀttre snaps finns nog inte till sill. Starkare öl Àn 3,5 procent behövs inte i kombination med snaps. Jag hittade en god österrikisk Gösser i min butik för 13.90.