Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Schnitzel på svenskt vis

Wienerschnitzel säger vi och ser en panerad skiva kött toppad med citron, ansjovis och kapris framför oss. Hur äkta som helst, tycker vi. Fast i Wien förstår man inte hur vi kan kalla skapelsen för wienerschnitzel.

Wienerschnitzel lagad på fläskkött blir i allmänhet både saftigare och godare än schnitzlar på kalvkött. Foto: Dan Strandqvist

Wienerschnitzel lagad på fläskkött blir i allmänhet både saftigare och godare än schnitzlar på kalvkött. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-04-10 03:00
En äkta wienerschnitzel ska göras på kalvinnanlår skuret i så tunna skivor som det är möjligt. Köttet paneras och steks i så mycket fett att det snarare blir friterat. Garneringen är citron och persilja och allt bjuds med stekt potatis.Den svenska varianten ska ha citronskiva med ansjovisfilé och kapris, ärter och gärna en grundning med rödvinssky. Även om kalvkött är det mest rätta även här tycker jag att schnitzlarna blir godare med fläskkött, gärna en bit benfri kotlett som bankas ut till en schnitzels storlek innan den paneras.
För 4 personer700 g benfri fläskkotlett i bit2-3 msk vetemjöl1 ägg1 1/2 dl veteströbrödsalt och vitpeppar1 citron4 ansjovisfiléer1 1/2 msk kaprissmör och rapsolja till stekningTill rödvinsskyn:1 msk smör1 gul lök3-4 grovhackade persiljestjälkar1 lagerblad1 dl rödvin4 dl vatten1 1/2 msk konc. kalvfond6 grovkrossade vitpepparkornmajsstärkelsesojakulörAtt äta till:stekt potatis, ärter1. Fräs hackad lök och bitar av persiljestjälkar med smör i en kastrull. Tillsätt lagerblad och pepparkorn. Späd med rödvin, vatten och kalvfond. Red lätt med majsstärkelse och låt skyn sjuda utan lock i 15 minuter. Färga skyn med sojakulör och smaka av med salt. Skyn silas före servering.2. Putsa bort fett och dela köttet i fyra bitar som bankas ut med köttklubba. Köttet ska ligga med snittsidan uppåt och mot bänken när det bankas. Lägger man en plastpåse över och under köttet vid bankningen minskar risken att köttet trasas sönder. Salta, peppra och vänd schnitzlarna i mjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek dem i lika delar smör och olja i medelvarm panna.3. Grunda med lite rödvinssky på tallrikarna och lägg upp schnitzlarna med wienergarnityr, det vill säga citronskiva med ansjovisrulle fylld med kapris. Serveras med gröna ärter och stekt potatis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om