Sätt smak med saffran
Säg det brödbak som förutom smör, mjöl och mjölk även innehåller pistiller från 150 blåvioletta krokusblommor. Att det handlar om saffransbröd förstår nog de flesta, men att det går åt så många blommor för ett enda bak kanske överraskar.
Lussekatt. Det mest traditionella av alla saffransbröd.
Foto:
Recept på saffranbröd kan vara ganska tillkrånglade. Dessutom är de i allmänhet för klent kryddade. Vitsen med saffransbröd är ju att de verkligen smakar saffran och, tycker jag, med en lätt smakbrytning av kardemumma. Den senare är en av våra finaste julkryddor som finns i allt från kaffebröd till julmumma utan att vi riktigt känner till det. Växten kardemumma är besläktad med ingefära och smaken är blommigt kryddig. Pliktskyldigast gör vi några lussekatter till morgonkaffet den 13:e men framför allt får det bli ett stort och saftigt saffrans- och kardemummabröd toppad med nötter, mandlar och torkade bär. När brödet svalnat låter vi nysnö i form av florsocker falla över skapelsen. Du kan äta saffransbrödet till kaffet men den passar snudd på bättre som dessert med en klick vispad grädde eller god kanelglass till. Sällan har begreppet "andra bullar" känts mer rätt.
Satsen räcker till ett stort saffransbröd och tio lussekatterTill grunddegen:200 g smör5 dl mjölk, 3 %1 pkt röd jäst1 g saffran (2 pkt)1 tsk stött kardemumma1 krm salt2 dl strösocker1,5 liter vetemjöl1 ägg till penslingTill stora brödet:1 dl russin1 påse med nötter, mandlar och torkade bär (russin och tranbär)2-3 msk florsocker 1. Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölken och låt allt få fingertemperatur. Häll ut saffranet i en rundbottnad skål och tillsätt en matsked strösocker. Mosa samman saffran och socker med baksidan av en sked. Det väcker kryddan och du får både extra smak och färg. Blanda kryddan i degvätskan. 2. Smula jästen i degbunken och lös den i lite degvätska. Därefter tillsätts resten av degvätskan samt socker, stött kardemumma, salt och merparten av mjölet. Arbeta degen smidig. Spara någon deciliter mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa 35-40 minuter under handduk. 3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda genom den någon minut. Dela degen i fyra lika stora delar. En del sparas till lussekatter. Två delar blandas med russin som knådas in i degen innan den trycks ut i smord form med raka kanter. Sista delen formas till tre fingertjocka "korvar" som flätas och läggs längs kanten på det stora brödet. Ställ brödet att jäsa under handduk i en halvtimme. 4. Pensla brödet med uppvispat ägg och lägg nöt- och fruktblandningen i mitten. Grädda brödet mitt i 200 graders ugn i 20 minuter, lägg på folie och grädda ytterligare 5-8 minuter. Kolla med sticka att brödet är genombakat innan det tas ur ugnen. När brödet svalnat lossas formen och toppen siktas med florsocker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!