Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sätt smak med saffran

Säg det brödbak som förutom smör, mjöl och mjölk även innehåller pistiller från 150 blåvioletta krokusblommor. Att det handlar om saffransbröd förstår nog de flesta, men att det går åt så många blommor för ett enda bak kanske överraskar.

Lussekatt. Det mest traditionella av alla saffransbröd.

Lussekatt. Det mest traditionella av alla saffransbröd.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-12-11 03:00
Saffran är en underbar krydda som kräver enormt många arbetstimmar för att utvinnas. De yttersta delarna av blommornas pistiller måste handplockas och sedan följer en räcka av förädling innan kryddan hamnar i små halvgramskuvert. Krokusartens ursprung är i Orienten, inte minst Iran, men i dag odlas den även i stor omfattning i Spanien.Som allt annat kan även saffran delas in i olika kvaliteter. Bäst, renast och dyrast är så kallad coupé, följt av mancha, rio och sierra i fallande kvalitetsordning. Den saffran vi köper i svenska butiker är i allmänhet någon av de högre kvaliteterna. Däremot bör man vara på sin vakt om man turistar i södra Spanien och blir erbjuden saffran till rövarpris. Risken att bli lurad är stor och den till synes billiga kryddan är inte mycket att ha om man inte får smak eller ens färg på sina lussekatter.Toppa med nötter
Recept på saffranbröd kan vara ganska tillkrånglade. Dessutom är de i allmänhet för klent kryddade. Vitsen med saffransbröd är ju att de verkligen smakar saffran och, tycker jag, med en lätt smakbrytning av kardemumma. Den senare är en av våra finaste julkryddor som finns i allt från kaffebröd till julmumma utan att vi riktigt känner till det. Växten kardemumma är besläktad med ingefära och smaken är blommigt kryddig. Pliktskyldigast gör vi några lussekatter till morgonkaffet den 13:e men framför allt får det bli ett stort och saftigt saffrans- och kardemummabröd toppad med nötter, mandlar och torkade bär. När brödet svalnat låter vi nysnö i form av florsocker falla över skapelsen. Du kan äta saffransbrödet till kaffet men den passar snudd på bättre som dessert med en klick vispad grädde eller god kanelglass till. Sällan har begreppet "andra bullar" känts mer rätt.
Satsen räcker till ett stort saffransbröd och tio lussekatterTill grunddegen:200 g smör5 dl mjölk, 3 %1 pkt röd jäst1 g saffran (2 pkt)1 tsk stött kardemumma1 krm salt2 dl strösocker1,5 liter vetemjöl1 ägg till penslingTill stora brödet:1 dl russin1 påse med nötter, mandlar och torkade bär (russin och tranbär)2-3 msk florsocker 1. Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölken och låt allt få fingertemperatur. Häll ut saffranet i en rundbottnad skål och tillsätt en matsked strösocker. Mosa samman saffran och socker med baksidan av en sked. Det väcker kryddan och du får både extra smak och färg. Blanda kryddan i degvätskan. 2. Smula jästen i degbunken och lös den i lite degvätska. Därefter tillsätts resten av degvätskan samt socker, stött kardemumma, salt och merparten av mjölet. Arbeta degen smidig. Spara någon deciliter mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa 35-40 minuter under handduk. 3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda genom den någon minut. Dela degen i fyra lika stora delar. En del sparas till lussekatter. Två delar blandas med russin som knådas in i degen innan den trycks ut i smord form med raka kanter. Sista delen formas till tre fingertjocka "korvar" som flätas och läggs längs kanten på det stora brödet. Ställ brödet att jäsa under handduk i en halvtimme. 4. Pensla brödet med uppvispat ägg och lägg nöt- och fruktblandningen i mitten. Grädda brödet mitt i 200 graders ugn i 20 minuter, lägg på folie och grädda ytterligare 5-8 minuter. Kolla med sticka att brödet är genombakat innan det tas ur ugnen. När brödet svalnat lossas formen och toppen siktas med florsocker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om