Ni vet hur det är. Sommarsol och värme hela dagen gör att man lätt blir ruggig när kvällen kommer. Då gör sig en ljummen sallad bättre än helt kalla blandningar.
Värm i folie
Rökt fisk är uppskattad mat sommartid. Den varmrökta fisken gör sig bäst i sallader. Den är mjukare i konsistensen och har man tur är den ännu varm efter rökningen. Är fisken kall kan den lindas in i folie och värmas på grillen eller i ugnen. Den ska inte vara glödhet, utan bara ljummen för att smaka bäst. Bryt fisken i bitar och blanda med salladsgrönsaker, hårdkokt ägg och gärna några överraskande jordgubbar eller andra bär.
Plocka ihop korvar med olika kryddning och storlek, grilla, dela och varva ner bitarna i en något tuffare sallad som klarar kontakten med de varma korvarna utan att bli hängig. Toppa med förstekta brödkrutonger och du har lyckats med en twist på korv med bröd i sällskap av sallad.
Lätt och fräscht
Pastasallad brukar vara en kall, ganska stabbig röra. Här är tanken att pastasalladen ska vara lätt och fräsch, utan allt vad majonnäs och gräddblandningar heter. Blandade grönsaker delas i mindre bitar och snabbsteks. Bitarna blandas med nykokt pasta och en mager örtvinägrett. Allt läggs som grund på ett vidare fat i stället för i traditionell salladsskål. Toppa med nygrillade fasta grönsaker som zucchini, aubergine, champinjoner och färsk lök. Vissla in gänget och njut medan blandningen fortfarande är ljummen.