Saftiga bröd och hÀrliga mackor
Smaskiga smörgÄsar blir allt populÀrare, inte minst som alternativ till lunchen. FrÀscht bröd, lÀckert pÄlÀgg med mycket grönt ger en vÀl sÄ nyttig lunch.
Salta bullar. Potatis och havssalt gör de salta bullarna.
Foto: Fotograf saknas!
Förr var det alltid pÄlÀgget som styrde i valet av smörgÄs. I dag har brödet blivit minst lika viktigt. Knaprig skorpa, egen smak och vackert utseende Àr nÄgra grundlÀggande krav. Smör Àr inte nödvÀndigt utan kan mycket vÀl ersÀttas med fÀrskost, exempelvis keso eller kesella. Pepparrot, fÀrska örter eller lite ljus fransk senap ger extra smak Ät fÀrskostens neutrala smak.Pliktskyldig sallad
Grönsaker Àr en annan mycket viktig ingrediens. Pliktskyldiga salladsblad, tomatklyftor och vridna gurkskivor tillhör historien. Ge i stÀllet smörgÄsen höjd och volym med roliga salladssorter, groddar av olika slag, kÀrnfria oliver, rÀdisor och lökringar. Fluffa till det, med andra ord.Till sist pÄlÀgget. Ost gÄr bra, men skÀr gÀrna en kraftig skiva med kniv. En ordentlig skiva Àdelost av nÄgot slag Àr helt rÀtt. Italiensk mozzarella likasÄ, eller varför inte fÄrost, oliver och lökringar.KvalitetspÄlÀgg
Parmaskinka Àr överlÀgsen alla andra skinkor, men knappast nÄgot man Àter varje dag. Satsa i stÀllet pÄ stekt kalkonbröst i tunna skivor eller en god salami. Dyra pÄlÀgg, javisst, men det gÄr inte Ät sÄ mycket och jÀmfört med vad en komplett lunch kostar blir det ÀndÄ en bra affÀr i slutÀnden.Möjligheterna att variera en smörgÄs Àr oÀndliga. De anpassas allt oftare till dagens fettsnÄla tÀnkande och blir allt vanligare som lunchmat antingen de köps fÀrdiga eller plockas ihop hemma och hÀnger med i lunchlÄdan.
Till 1 bröd1 paket matbrödsjÀst (50 g)5 dl ljummet vatten (37 grader)1 tsk salt2 msk olivolja2 dl riven vÀsterbottenost1 msk timjan12 1/2 dl vetemjölolivolja1. Smula jÀsten i bunke och lös upp den i ljummet vatten. TillsÀtt salt, olivolja, riven ost och timjan. Arbeta i 12 dl mjöl i omgÄngar. TÀck och lÄt jÀsa en dryg halvtimme.2. Arbeta genom degen pÄ arbetsbÀnken. Platta dÀrefter ut degen och lÀgg pÄ en smord plÄt. TÀck och lÄt degen jÀsa ytterligare en halvtimme.3. Pensla degen med olivolja och grÀdda brödet drygt 30 minuter i 200 graders ugn. LÄt svalna pÄ galler.4. Det fÀrdiga brödet delas sedan i fyrkanter som klyvs och fylls med exempelvis rökt kött eller kallrökt lax.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!