Pasta på nytt sätt
Pasta är mättande. Och tillsammans med massor av köttiga eller gräddiga såser är det nästan så man går ner för räkning efter maten. Nu tänker vi lättare och bjuder pastan med plockiga tillbehör och snålt med sås eller kanske i spännande paket.
Pastaknyten. Klart annorlunda sätt att använda färska lasagneplattor. Här fyllda med kryddig köttfärs, men valmöjligheterna är oändliga. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Fotograf saknas!
Skippa det där med olja i kokvattnet. Talesättet att ljuta olja på vågorna har inget med pasta att göra, åtminstone inte numer då vi kan reglera koket med knappen på spisen. Däremot ska vattnet vara salt, ungefär en halv matsked per liter vatten. Vattnet ska koka när pastan läggs i och när den har lagom tuggmotstånd ska den bums ur vattnet, i praktiken tippas upp i durkslag. Om du vill kan lite av det stärkelserika vattnet sparas och användas i stället för vanligt vatten i en sås att bjuda till.Först nu, när pastan har kokat och hunnit rinna av är det dags för fett. God olivolja, rumsvarmt smör och några varv på svartpepparkvarnen och du har en pasta som går att njuta helt utan andra tillbehör om man känner för det. Och du, det där med ketchupbombad pasta kan vi väl vänja oss av med en gång för alla.