Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pasta på nytt sätt

Pasta är mättande. Och tillsammans med massor av köttiga eller gräddiga såser är det nästan så man går ner för räkning efter maten. Nu tänker vi lättare och bjuder pastan med plockiga tillbehör och snålt med sås eller kanske i spännande paket.

Pastaknyten. Klart annorlunda sätt att använda färska lasagneplattor. Här fyllda med kryddig köttfärs, men valmöjligheterna är oändliga. 
Foto: Dan Strandqvist

Pastaknyten. Klart annorlunda sätt att använda färska lasagneplattor. Här fyllda med kryddig köttfärs, men valmöjligheterna är oändliga. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2009-01-22 03:00
Jag slår vad om att de flesta svenskar kokar sin pasta i för små kastruller, med oljigt och för klent saltat vatten samt missar koktiden och låter sig nöjas med en halvslemmig pasta som går att äta men knappast gör någon glad. Framför mig ser jag bilden av lång spaghetti som står lutad mot ena kanten av kastrullen i väntan på att den ska mjukna och falla ner. Hemska tanke.För att koka god pasta behövs en rejäl kastrull. Och då menar jag verkligen rejäl. Till och med jag som är van med stora kastruller från krogköken kan tycka att det ser överdrivet ut när en vid 10-literskastrull placeras på hemmaspisen, men det är ungefär så stort kärl som behövs även om den bara fylls till drygt hälften med vatten.Ska vara salt
Skippa det där med olja i kokvattnet. Talesättet att ljuta olja på vågorna har inget med pasta att göra, åtminstone inte numer då vi kan reglera koket med knappen på spisen. Däremot ska vattnet vara salt, ungefär en halv matsked per liter vatten. Vattnet ska koka när pastan läggs i och när den har lagom tuggmotstånd ska den bums ur vattnet, i praktiken tippas upp i durkslag. Om du vill kan lite av det stärkelserika vattnet sparas och användas i stället för vanligt vatten i en sås att bjuda till.Först nu, när pastan har kokat och hunnit rinna av är det dags för fett. God olivolja, rumsvarmt smör och några varv på svartpepparkvarnen och du har en pasta som går att njuta helt utan andra tillbehör om man känner för det. Och du, det där med ketchupbombad pasta kan vi väl vänja oss av med en gång för alla.
För 4 personer400 g tortellini med karljohansvampfyllning300 g laxfilé200 g skalade räkor2 avokadosmör och rapsoljaTill såsen:2 dl grädde2 dl vatten1 dl torrt vitt vin1 msk konc. kycklingfondmaizena till redningsalt och peppar1. Skär laxen i bitar med ungefär 3 centimeters sida. Avokadon delas, kärnorna plockas bort och fruktköttet skedas ur och skärs i bitar.2. Koka tortellinin i saltat vatten. Normalt brukar de bli klara efter 6-7 minuter, men kolla på förpackningen så de inte blir överkokta.3. Koka upp vatten, grädde och vin. Tillsätt kycklingfond och red med maizena till krämig konsistens. Sjud såsen 5 minuter innan den smakas av med salt och vitpeppar.4. Stek laxbitarna i lika delar smör och rapsolja.5. Låt pastan rinna av i durkslag. Fördela den på tallrikar och ringla sås över. Toppa med lax, räkor och avokado.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om