Påskens godaste ägg
Ägg är påskhelgens mest självklara festmat. Kokta till frukost, fyllda och gräddade till buffén och kanske till och med bakade till kaffet. Allt med ägg är bara så rätt just nu.
Foto:
Det som är traditioner i dag är ofta inte äldre än att nu levande människor hittat på dem. Men när det handlar om ägg till påsk tar historien ett rejält kliv tillbaka i tiden. Äggen fanns med redan på de gamla hedniska offerfesterna under våren då man firade naturens pånyttfödelse genom att både offra och äta ägg.Senare kom påsken att bli en religiös högtid och därmed fick våra förfäder hålla sig borta från de efterlängtade äggen under fastan. De fick vackert nöja sig med att samla och lägga på hög i väntan på påskaftonen och dagen då fastan avblåstes.Inga ägg utan sol
Ägg till påsk kan även ges en mer modern förklaring. Dagens höns lägger ägg året runt i ljuset från elektrisk belysning. Förr hade man bara solen att förlita sig på, vilket innebar att antalet ägg under vinterhalvåret var lätt räknade. Ingen sol, inga ägg, så enkelt var det. Av den anledningen var höns vanligare i Skåne och södra Sverige än i landets norra delar till långt in på 1900-talet.Samtidigt som ljuset triggar hönan att lägga ägg måste hon få en stunds vila i mörker. Det är då som det mesta av skalet till äggen bildas. Stressade hönor får med andra ord ofta väldigt sköra ägg som avslöjar att de antagligen får fel foder eller drivs för hårt.
För 4 personer8 ägg1 dl gräddesalt och vitpepparTill garnering:inlagd sill i mindre bitardillskalade räkortimjan1. Hugg av toppen på äggen med en vass kniv. Töm ur och skölj skalen. Innehållet vispas med grädde, salt och peppar och hälls i en vid kastrull eller panna.2. Sätt kastrullen på kall spis. Sätt på värmen, men bara till "halvfart" och rör sakta med en träsked med rak kant som kan skrapa botten på kastrullen så att äggsmeten inte bränner fast. Långsam uppvärmning är viktig för att äggröran inte ska klumpa sig. När äggröran börjar övergå till krämig konsistens är den klar och kastrullen lyfts av spisen.3. Fyll de tomma äggskalen med äggröra. Avsluta med sill eller räkor och garnera med dill eller färsk timjan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!