Päronrosten sprider sig
Päronrosten härjar i de svenska trädgårdarna. I Skåne finns snart inte ett enda friskt päronträd i privata trädgårdar. Den orange-gula svampen breder ut sig allt mer uppåt landet.
Foto: Fotograf saknas!
Svampen, som breder ut sig allt mer, heter Gymnosporangium fuscum. På våren syns den som gula geléklumpar på enens grenar, sporerna sprids sedan för vinden och angriper unga päronblad som under hösten utvecklar den karaktäristiska färgen. Sporerna kan sprida sig på så stort avstånd som 500 meter.Päronrost är ingen ny företeelse, men sjukdomen har skjutit fart på senare år. Rosten är ettårig och smittade blad kan inte smitta vidare. Det spelar alltså ingen roll om löven ligger kvar på marken. - Här krävs fotarbete, säger Anita Ireholm i Lunds trädgårdssällskap. Hon har gått runt i Lund och knackat på hos lundabor med kinesiska enar i trädgården. Så här års kan man känna igen sjukdomen på enarna genom att angripna grenar sväller upp. - Men till skillnad från almsjukan så är det här en sjukdom som vi kan göra något åt, säger Anita Ireholm.Lunds trädgårdssällskap hoppas nu att kommuner och kyrkogårdsförvaltningar ska se över sina planteringar och ta bort smittspridarna. Den vanliga svenska enen, Juniperus communis, tillhör de resistenta sorterna och drabbas alltså inte av svampsjukdomen.Hortonomen Kristine Ivarsson, som just nu skriver på en uppsats om päronrostens spridning, säger att det har varit gynnsamt väder för svampen de senaste åren. Hon har konstaterat att det finns angripna päronträd upp till Gävle och Arvika i odlingszonerna III och IV. I sin uppsats redogör hon för vilka enar som är mottagliga för päronrosten och vilka som är resistenta - som man alltså bör köpa om man gärna vill ha både kinesiska enar och päronträd i sin trädgård.
1. Gör gemensam sak med dina grannar och kolla upp enarna i kvarteret där du bor.2. Ta bort angripna enar och undvik nyplantering av mottagliga sorter.3. Köp aldrig ett angripet päronträd i plantskolan.Vintergröna barrträd som inte drabbas av päronrost är till exempel: thuja, cypress, idegran, tall och gran. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!