Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nyårsfest med färg

Nyår är fest. Låt maten bli ett färgsprakande fyrverkeri fullt i klass med det som bränns av mot natthimlen vid tolvslaget.

Lamm till nyår. Ett fyrverkeri i form, färg och smak möter gästerna kring nyårsbordet. Foto: Dan Strandqvist

Lamm till nyår. Ett fyrverkeri i form, färg och smak möter gästerna kring nyårsbordet. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2007-12-27 03:00
Så här efter julen kanske det ligger något paket saffran kvar efter lussebaket. Här kommer det till användning både som smak- och färg till den knallgula saffranssåsen. Saffran, ris och lammkött är en beprövad kombination även om den känns lite ovan med svenska mått mätt. Såsen blir spännande med mild saffranssmak som dämpas av den grädde som också ingår i såsen. Vill man öka på saffranssmaken går det alltid att krydda med två påsar, men nödvändigt är det inte. Sadel eller filé
Lammytterfilé är egentligen ingen filé i ordets rätta bemärkelse. Ytterfilén är det kött som sitter på lammsadeln. Den riktiga filén på lamm är inte större än en varmkorv och förslår inte långt. Självklart kan man också steka lammsadeln hel, men det är lite mer omständligt och kräver mer matlagning i sista minuten. Skär i stället bort köttet från sadeln och stek det helt i ugn. Stektiden är kort och köttet är mycket mört. Benet kan användas till såsgrund vilken kokas i god tid långt innan nyårsfesten börjar. Förbered
Trots att rätten ser arbetskrävande ut och listan över ingredienser är lång är den inte svår att lyckas med. Det mesta av arbetet kan dessutom göras i förväg. Såsen kokas helt färdig på dagen, köttet bryns innan festblåsan åker på och grönsakerna förbereds. När maten ska serveras steks köttet färdigt i ugn samtidigt som såsen värms på och riset kokas. Enklare kan det inte bli att arrangera en spännande nyårssupé. Öppna med skaldjur Under tiden som riset kokas kan man alltid njuta av en läcker skaldjursentré antingen det är i form av ett skaldjurspotpurri i snäckskal eller klassiskt gratinerad halv hummer. Som dessert bör man välja något lätt. Klockan har säkert hunnit bli ganska mycket och alltför kraftiga desserter sent på kvällen känns inte bra. Den som är ekonomisk kan rensa ut julens fruktfat och skära ner äpplen, bananer, apelsiner och druvor till tärningar. Blanda allt med sockerlag och lite likör och låt stå några timmar i kylskåp och marinera. Lägg upp i portionsskålar och garnera med lite vaniljglass.
4-5 personer 1 lammsadel på cirka 1,5 kilo eller 800 g renskuren lammytterfilé smör och rapsolja salt och peppar Till lammskyn: benet från lammsadeln 2 gula lökar 1 morot 1 lagerblad 6 vitpepparkorn persiljestjälkar 1 buljongtärning Till såsen: 1 1/2 msk smör 2 msk vetemjöl 5 dl lammsky 2 1/2 dl matlagningsgrädde 1-2 paket saffran, 1 krm timjan, 1 krm rosmarin, salt och peppar Till serveringen: ris, broccoli och tomater 3 msk riven ost, 1 röd paprika 1 grön paprika, 1 knippa persilja 1. Skär bort köttet från benet. Putsa bort alla hinnor. Glöm inte de riktiga filéerna på sadelns undersida. 2. Bryn köttet runt om med lika delar smör och rapsolja. i het stekpanna. Salta och peppra lätt. 3. Koka benet i stor kastrull. Skumma ytan efter några minuter och lägg i grovt hackad lök och morot. Krydda med vitpepparkorn, lagerblad, några persiljestjälkar en buljongtärning. Låt koka upp och sjuda utan lock i minst en timme. Sila skyn. 4. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med en halvliter sky. Låt koka upp och sedan sjuda sakta. Stöt timjan, rosmarin och saffran i mortel. Blanda ner kryddorna i såsen och tillsätt grädde. Låt såsen sjuda utan lock i minst tio minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. 5. Dela tomater och strö på lite riven ost. Dela paprikorna, ta bort kärnhusen och skär resten i tunna strimlor. Så här långt kan maten förberedas. 6. Vid serveringen steks köttet tillsammans med tomaterna 10-12 minuter i 200 graders ugn, ris och broccoli kokas och såsen värms. till 225 grader. Gör ristimbaler genom att packa ris i en fuktad kaffekopp, skiva köttet lite på snedden och garnera med grönsaker och sås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om