Nyårsfest med färg
Nyår är fest. Låt maten bli ett färgsprakande fyrverkeri fullt i klass med det som bränns av mot natthimlen vid tolvslaget.
Lamm till nyår. Ett fyrverkeri i form, färg och smak möter gästerna kring nyårsbordet. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Fotograf saknas!
Lammytterfilé är egentligen ingen filé i ordets rätta bemärkelse. Ytterfilén är det kött som sitter på lammsadeln. Den riktiga filén på lamm är inte större än en varmkorv och förslår inte långt. Självklart kan man också steka lammsadeln hel, men det är lite mer omständligt och kräver mer matlagning i sista minuten. Skär i stället bort köttet från sadeln och stek det helt i ugn. Stektiden är kort och köttet är mycket mört. Benet kan användas till såsgrund vilken kokas i god tid långt innan nyårsfesten börjar. Förbered
Trots att rätten ser arbetskrävande ut och listan över ingredienser är lång är den inte svår att lyckas med. Det mesta av arbetet kan dessutom göras i förväg. Såsen kokas helt färdig på dagen, köttet bryns innan festblåsan åker på och grönsakerna förbereds. När maten ska serveras steks köttet färdigt i ugn samtidigt som såsen värms på och riset kokas. Enklare kan det inte bli att arrangera en spännande nyårssupé. Öppna med skaldjur Under tiden som riset kokas kan man alltid njuta av en läcker skaldjursentré antingen det är i form av ett skaldjurspotpurri i snäckskal eller klassiskt gratinerad halv hummer. Som dessert bör man välja något lätt. Klockan har säkert hunnit bli ganska mycket och alltför kraftiga desserter sent på kvällen känns inte bra. Den som är ekonomisk kan rensa ut julens fruktfat och skära ner äpplen, bananer, apelsiner och druvor till tärningar. Blanda allt med sockerlag och lite likör och låt stå några timmar i kylskåp och marinera. Lägg upp i portionsskålar och garnera med lite vaniljglass.