Nya och gamla semlor
Semlan är en urgammal festbulle med anor. I sina tidigaste former kryddades den med kummin. Först en bit in på 1800-talet kom mandelmassefyllning och ungefär 100 år senare fick en konditor på Gotland idén att spritsa vispad grädde under locket. Nu tar vi oss friheten att smaksätta semlorna på nytt sätt.
Färdiggräddat. De färdiggräddade semlebullarna måste svalna under handduk innan de kan fyllas.
Foto: Fotograf saknas!
På 1700-talet fick hetväggarna sin nuvarande runda form och åts med varm mjölk, gärna smaksatt med kryddor i den mån det fanns. I mitten av 1800-talet tröttnade man på att kalla de runda bullarna för varma kilar och de bytte namn till fettisdagsbullar eller fastlagsbullar.I takt med att fastan blir en allt mer avlägsen företeelse har beteckningen semla blivit den vanligaste beteckningen för bakverket.Olika smaker
På senare tid har nya typer av semlor sett dagens ljus. Det kan vara allt från saffranssemlor där bullen smaksätts med saffran eller så kallade wienersemlor som bakas av smördeg, det vill säga samma deg som används till wienerbröd. Här håller vi oss till den traditionella bullen men experimenterar lite med fyllningen. En skogs- och trädgårdssemla smaksatt med bär från just skog och trädgård förvandlar semlan till en bakelse. Citrussemlorna smaksätts med lemon curd, en sötsyrlig marmelad som finns att köpa färdig, samt apelsin. Friskt och fräscht för alla som tycker att vanliga semlor blir lite söta i överkant.