Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Näsvis operett om kulturbyråkrati

De har pryat hos kulturministern och låter operasångarna sjunga de nya kulturpolitiska målen. Dagens kulturbyråkrati har i hög grad inspirerat den nyskrivna operetten "Näsflöjten", som sätts upp i Vadstena.

Stockholm (TT Spektra)2009-08-05 03:00
Kulturministern är djupt bekymrad. Kulturen, som sedan Erlanders dagar suttit i husarrest i en suterrängvåning i Tullinge, är försvunnen. Något måste göras - kulturen ska räddas!Ramhandlingen i "Näsflöjten", som den 8 augusti har urpremiär på Vadstena-Akademien, bär tydliga drag av klassisk folksaga. Den förrymda kulturen är en karaktär på scenen, liksom Den stora fruktansvärda konsten, en mytisk gestalt som alla kulturbyråkrater är livrädda för. Samtidigt är föreställningen fast förankrad i verkligheten.- Vi använder några direkta citat och många kulturpersonligheter figurerar i den här operetten med sina riktiga namn. Alla får nog sin släng av sleven jämnt fördelat, konstaterar tonsättaren Fredrik Österling.Inget nidporträtt
Men även om karaktärerna i "Näsflöjten" är hårt skruvade är gestaltningen av kulturministern inget nidporträtt av Lena Adelsohn Liljeroth. Mezzosopranen Ulrika Tenstam, som gestaltar huvudrollen, tycker tvärtom att arbetet gett henne större förståelse för politikernas situation.- Jag känner viss vördnad för våra riksdagsmän efter det här. Det är ett svårt arbete att ta sig an för dem som vågar göra det, fyllt av stress, oro och funderingar, säger hon.När Fredrik Österling och librettisten Magnus Lindman fick fria händer av Vadstena-Akademien att skapa en ny opera var tanken från början att utgå från Österlings rötter i det laestadianska Norrbottten. Men ganska snart sladdade samtalet dem emellan över på vad det är som dikterar villkoren för nyskrivna verk i Sverige.- Vad skulle vara den kulturpolitiskt mest korrekta föreställningen? Ju mer vi pratade om det där desto mer roligt hade vi åt själva byråkratin. Titeln valde vi eftersom vi kom fram till att det kanske är lättare att få bidrag om man spelar näsflöjt än ett klassiskt instrument - och då får det gärna vara en funktionshindrad ensemble som framför verket.Pryo hos ministern
Två dagars "pryo" hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och en parallell tillvaro med den pågående kulturutredningen har gett gott om inspiration till det som till slut blev en operett.- Vagt har vi låtit oss influeras av tv-serien "Javisst, herr minister", delvis korsad med "walk-and-talk-historierna" som finns i "Vita huset". Det finns ett tempo, en höghastighetsdialog som pågår i det politiska spelet som kan vara väldigt humoristisk, säger Fredrik Österling.Mycket av förhandssnacket inför föreställningen har handlat om den kulturpolitiska debatten och de verkliga personer som kan tänkas vara förebilder till karaktärerna i "Näsflöjten". Men Ulrika Tenstam framhåller gärna vilket komplicerat helhetsverk operetten är.- Texten är oerhört bärande, men verket är också väldigt avancerat musikaliskt. Det är oerhört mycket text och väldigt snabba tempi, det finns lite vila här och var, men det är väldigt klurigt rytmiskt. Man måste vara på helspänn hela tiden, säger hon.Den riktiga kulturministern är självklart bjuden till premiären. "Men Lena har humor så vi tror inte att hon kommer att ta illa upp", säger Fredrik Österling.Hur har du det själv med näsflöjtspelandet?- Jag fick faktiskt en näsflöjt i julklapp, så jag spelade in "Stilla natt" som en hälsning till vänner och bekanta. Min fru skrattade sig fördärvad i flera timmar efteråt. I sommar hoppas jag hinna öva så mycket att jag kan spela ett nummer på premiärfesten.
Vadstena-Akademien är Sveriges största beställare av nyskriven svensk musikdramatik. Hittills har cirka 31 nya verk uruppförts på någon av Vadstena-Akademiens scener. 9 av Vadstena-Akademiens operauppsättningar har sänts i tv och över 35 i Sveriges Radio."Näsflöjten" görs i samarbete med Piteå Kammaropera. I höst turnerar föreställningen till Piteå (16/10), Luleå (17/10), Skellefteå (18/10), Östersund (20 oktober), Härnösand (22/10), Umeå (24/10).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om