Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jag har en barnslig tilltro till mig själv"

Robinsonvinnaren Alexandra Zazzi älskar verkligen att vinna. Främst gäller det att tro på sig själv, framhåller hon. Och det har hon gjort ända sedan uppväxten i Italien.

Foto: Annika Broman

Stockholm (TT Spektra)2011-06-03 03:00

Efter segern i Expedition Robinson 1998 har kocken Alexandra Zazzi lämnat kökets undanskymda tillvaro och blivit en offentlig person.

Hon har medverkat i matlagningsprogram i tv och radio, och skrivit såväl tidningsartiklar som krönikor, blogginlägg och kokböcker.

- Vad som lockade mig till en öde ö? Äventyret. Livet är kul så det vore synd att inte ta till vara på det. Jag gillar att testa nya saker och är inte rädd för nya upplevelser.

Rätt att vinna
Hemligheten bakom segern kan låta enkel. En kombination av tur, envishet och, framför allt, en tro på sig själv som värdig vinnare.

- Jag har vinnarskalle och ansåg att jag hade rätt att vinna tävlingen. Jag har en barnslig tilltro till mig själv.

Vad beror det på?

- Jag hade en bra uppväxt med både frihet, ansvar och trygghet. Vi hade det inte så gott ställt i vår familj, men vi hade det fantastiskt roligt ändå. Det har jag med mig.

Pratade om sex
Medelpunkten för familjens sammankomster var pergolan under vinstockarna utanför det enkla huset i Rapallo i norra Italien. Där samlades mellanbarnet Alexandra, bröderna, föräldrarna och goda vänner för att äta och umgås.

- Mina föräldrar var liberaler så det pratades både om sexualitet och jämlikhet. Det var verkligen ett gott och harmoniskt liv, säger Alexandra Zazzi.

Hon påminner gärna om vikten av att se allt det bra som vi har.

- Jag uppskattar att jag har hälsan och att jag har familjen med mig. I Sverige glömmer vi ofta hur bra vi har det. Dagens vuxna bekymrar sig om prylarna har rätt märke och skäms om de inte ger barnen den rätta mobiltelefonen. Jag tycker att man ska slappna av. Det viktigaste är att ge barnen en känsla av harmoni, och den kommer inte från prylar.

Samma trygghet som tog henne hela vägen till segern i Expedition Robinson har hon nytta av oavsett vad hon gör. Inte minst när hon syns i medierna.

- Har man trygghet i det man gör så gör man det bra, resonerar hon.

Som kock kan det antas att hon alltid är noga
med vad hon äter. Men icke.

- Vi stressar för mycket, även jag. Då är det första man gör att slarva med maten och plocka i sig de första bästa kolhydraterna. Men när vi har balans i livet gör vi allt rätt, från relationer till kost. Därför är det viktigaste att sträva efter balans, säger Alexandra Zazzi.

Fyller: 45 år den 7 juni 2011.

Gör: Kock och matskribent.

Bor: Göteborg.

Familj: Maken (sedan 1992) Peter och barnen Sebastian, 17, och Jonathan, 15.

Aktuell: Tävlar i matlagningstävlingen Smaka på Stockholm. Skriver sin fjärde bok, en kombinerad matlagnings- och livstilsbok.

Karriär i korthet: Har varit kock sedan 25-årsåldern. Har gått den långa vägen och både vänt hamburgare och arbetat som kallskänka i USA, Italien och Sverige. Var första kvinnan att vinna dokusåpan Expedition Robinson 1998. Därefter har hon lett matprogrammet Köket på TV4, liksom Meny i Sveriges Radio. Hon har skrivit fyra kokböcker och vann Riksmästerskapet i matlagning 2006.

Så firar jag födelsedagen: "Inget är planerat i förväg, vi är spontana av oss. Antagligen slutar det med en fest för 20-30 personer, både familj och vänner."

Om att fylla 45: "Jag har aldrig haft åldersnoja, varken som 30- eller 40-åring. Man kan önska sig 20-åringens kropp och dagens intellekt. Mina erfarenheter vill jag aldrig välja bort. De har gett psykisk styrka."

Favoriträtt: "Det kan man inte fråga en kock! Jag har många favoriter."

Favoritkokbok: "Mathias Dahlgrens Bon Lloc för att den kombinerar sydliga smaker med roligt bildspråk."

Blir lycklig av: "Sommaren. Jag älskar sol!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om