Utan att överdriva kan man väl säga att Hyundais tidigare försök i sportbilsbranschen har varit rätt eländiga. Hyundai Coupé a la 90-tal var lika trist att se på som att köra. Andra generationen, som kom 2001, var slätstruken på gränsen till självutplåning.
Men 2008 hände något. På bilsalongen i New York stod Hyundai Genesis Coupé och charmade de amerikanska bilköparna så till den grad att den snabbt blev en säljsuccé.
Men de europeiska importörerna har ställt sig avvisande. Tills nu.
Så när Hyundai Genesis når de svenska handlarna är den alltså redan ett par år gammal. Det syns främst på insidan - utvändigt håller linjeföringen ett tag till.
Ilsken grizzly
För att konkurrera på den amerikanska marknaden behövs inte så mycket finess. Inte heller mycket snack om hästkrafter. Cylindervolym är vad som gäller. Här handlar det om 3 778 kubikcentimeter. Varje kubik ska sen vara väl fylld med ljud. Rätt ljud! Amerikanska köpare vill inte ha en sportbil som låter som en väloljad symaskin, hur kraftfull den än är, utan snarare som om gaspedalen är kopplad till svansen på en folkilsken grizzlybjörn.
Helt ok motorljud
Även om de fetaste yankee-coupéerna har motorer med mycket större cylindervolym än Genesis så är åtminstone ljudet från koreanen helt okej. Och de väcker minnen från en tid då bensinen kostade en krona litern, ingen kunde stava till koldioxid och mantrat löd "vart jag mig i världen vänder ska jag göra svarta ränder".
Trots diffbroms och antispinn så är det lätt gjort att det blir just svarta gummirester på asfalten om högerfoten är tung. Kopplar du ur hjälpelektroniken kan du rita åttor med bakhjulen tills din däckhandlare svimmar av förtjusning.
Ingen långfärdsvagn
Bilen har fått lite hårdare chassisättning på vägen till Europa men känns ändå lite slingrig vid fullgasprov, vilket kan förklaras av att provbilen är försedd med friktionsdäck. Ändå är den lite stötig och ingen direkt inbjudande långfärdsvagn. Ratten är ställbar endast i höjdled vilket andas lågbudget. Däremot är stolarna bra och utrustningen väl tilltagen. En suverän automatväxellåda (ZF) är standard. Faktum är att det knappast finns något extra att kosta på sig - det mesta är med från början.
Det finns en 2-litersfyra med turbo som alternativ till sexan, med manuell växellåda och 90 bortbantade hästar. En bil med en helt annan karaktär. Ingen karaktär alls, skulle nog en yankee säga!