Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Härlig höst i vintokig stad

Wien är världens enda huvudstad med vingårdar inom stadsgränsen. De rustika vintavernorna ligger på rad och det vita vinet håller en mycket hög kvalitet. Under hösten presenteras årets nya vinskörd - en stor händelse i Wien.

Foto: Herbert Lehmann, Wien, Austria

Stockholm (TT Spektra)2010-10-30 03:00
En solig höstdag tar jag spårvagnen ut till Stammersdorf som ligger i utkanten av Wien. Stämningen är lantlig med kullerstensgator och här ligger runt 100 vintavernor på rad längs den långa huvudgatan av låga stenhus. Kyrkklockan klämtar på det lilla torget och det känns som att befinna sig mitt ute på landsbygden.I slutet av gatan tar bondgårdarna vid och på avstånd hörs en tupp gala, hundar skäller och på fälten betar kossor. Här odlas vindruvor i långa rader och arkeologiska fynd visar att det odlades vindruvor i Wien redan år 500 före Kristus. Bönderna fick enligt en lag från 1784 sälja sitt egenproducerade vin på en enkel förrättning som kallades heuriger. Rejäl husmanskost
Här serveras än i dag gott vin samt prisvärd och rejäl österrikisk husmanskost bland rustika furumöbler och långa träbänkar. Att gå till en lokal heuriger har varit ett traditionellt folknöje, men de senaste åren har en del heuriger renoverats till moderna och trendiga vinbarer med kreativ matlagning vilket lockat en ny publik. När höstlöven yr runt fötterna är det mysigt att komma in i den ombonade och familjära atmosfären för att sätta sig riktigt nära den öppna brasan. I Wien råder en speciell heurigerkultur.- Speciellt lördag är en traditionell dag då man gärna tar med sig familjen till sin lokala Heuriger för att äta en bit och dricka ett glas gott vin. En del har kommit hit varje lördag under 60 års tid och har känt mig ända sen jag var barn, berättar Fritz Wieninger från Weingut Wieninger i Stammersdorf.De senaste åren har Wien gjort sig känt för främst sina vita kvalitetsviner av hög klass. Österrikiskt vin har blivit trendigt och exporteras till många länder. Fem generationer
Fritz Wieningers familj har odlat vin i fem generationer ända sen början av 1900 talet, och på 1980-talet började Fritz koncentrera sig på att producera kvalitetsviner. Österrike ligger i framkant när det gäller ekologiskt producerat vin, och flera vinodlare har även gått över till biodynamiskt odlade druvor de senaste åren. Wiener Gemischter Satz heter stadens karaktäristiska vin. Vindruvor från minst tre, och ibland nio, olika druvsorter som växer på samma vingård blandas vid skörden samman till ett vin.De viktigaste vinproducerande områdena i Wien är Nussberg, Bisamberg och Maurerberg. Busslaster av turister hamnar på en heuriger i Grinzing, men Wienborna själva åker hellre till lokala stadsdelar som Stammersdorf och Strebersdorf. I närheten av Grinzing ligger Mayer am Pfarrplatz - Beethovenhaus som är en berömd heuriger. Här lär Beethoven ha suttit och druckit vin i den gamla vinkällaren.Alla höjer glaset
I oktober varje år presenteras årets nya viner och i slutet av oktober presenteras årets vinnande vin i stadshuset. Den 11 november är en viktig dag då årets nya viner ska välsignas på St Martins dagen. Enligt tradition är det först då som man kan höja glaset till en skål för de nya vinerna. Varenda heuriger dekoreras med porslinsgäss och serverar gås den dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om