- Det är rätt skönt att krafsa på den där ytan i ett välmående område som villaförorten Askim i Göteborg och se att det är samma skit därunder. Det lönar sig inte att bygga fasader och karriärer, de livsvärdena är egentligen helt värdelösa, säger Jacob Nordenson som spelar gynekologen Henning.
"Gynekologen i Askim" är trots sin relativt lättsamma ton en konfrontativ tv-serie. Karaktärerna kämpar med sina identiteter. De gör fel, är otrogna, säger dumma saker till varandra och är i bästa fall brutalt ärliga. Manuset ber inte om ursäkt för deras tillkortakommande. Ytan är som sagt krackelerad.
Evigt trauma
Serien sändes i en första omgång hösten 2007 och fick då stor publik och utsågs till årets dramaprogram vid "Kristallengalan" 2008.
- Sexualitet är ett evigt trauma, säger manusförfattaren Maria Thulin.
Tillsammans med kollegan Martina Bigert har hon skrivit de nya avsnitten. De pratar om en lustfylld arbetsprocess och utmaningen i att bland annat skriva om en man med potensproblem.
- Vi har egentligen inte tänkt det här som en komedi, vår intention har varit att skriva tungt drama. Men livet är ju så dråpligt och sorgligt att det nästan automatiskt blir roligt också, säger Martina Bigert.
- När det blir för mycket ångest måste man få skratta lite, säger Maria Thulin.
Ny karaktär
Det mesta är sig likt på Ekorrstigen i Askim. Henning och hans fru kämpar vidare efter hennes otrohet. Deras sexliv är i botten och besök till terapeuten varvas med taffliga försök under täcket. En ny karaktär som dyker upp är den bisexuella tjejen Marietta (Julia Dufvenius).
- Det var roligt att få göra en historia som kanske inte bara fokuserar på det sexuella i relationen mellan två tjejer, utan att de är som vilket par som helst, säger Martina Bigert.
Vad hoppas ni att tittarna tar med sig från serien?
- Det är svåra frågor och trasiga och djupa saker som avhandlas, förhoppningsvis är det befriande för människor att kunna se och identifiera sig med både det tragiska och det komiska, säger Jacob Nordenson.
"Gynekologen i Askim" startar måndag 31 januari klockan 20.00 i SVT 1.